Жертвите на тайфуна „Яги“ във Виетнам нараснаха до 262 души

Getty Images архив
share

Броят на загиналите във Виетнам в резултат на тайфуна "Яги“ нарасна на 262 души, а 83 души все още се водят за изчезнали, съобщиха днес властите, предаде ДПА.

Тайфунът "Яги“, най-силният  в Северен Виетнам от около 30 години насам, премина през региона преди седмица, като донесе свирепи ветрове и проливни дъждове.

Повече от 1900 души бяха ранени, съобщи Виетнамската служба за управление на бедствия в доклад, публикуван днес.

Сред жертвите и изчезналите са над 80 души от едно и също село, което е било напълно разрушено от стихията на 10 септември в район Бао Йен, провинция Лао Кай. Телата на други 30 души са открити около мястото, където ден по-рано в провинция Као Банг са били пометени от кални маси автобус, 5 автомобила и 10 мотоциклета.

Броят на жертвите на урагана "Яги" във Виетнам достигна 233 души

По данни на службата за борба с бедствията тайфунът е нанесъл щети на около 170 000 къщи, а повече от 73 000 все още са наводнени.

Загинали са близо 2 милиона селскостопански животни, предимно птици и добитък, а почти 200 000 хектара оризови полета са значително повредени.

Седмица след преминаването на „Яги“ властите на Ханой борят да разчистят 40 000 повалени от вятъра дървета, които блокират улици.

Милиони деца в Северен Виетнам се нуждаят от спешна помощ след тайфуна, като около 3 милиона души са останали без достъп до чиста питейна вода, се казва в доклад на УНИЦЕФ.

Според агенцията около 550 здравни заведения и повече от 800 училища са повредени, като 2 милиона ученици са изложени на риск от прекъсване на обучението.

УНИЦЕФ предполага, че от тайфуна са били засегнати около 19 милиона души - или една пета от населението на Виетнам, пише БТА.

Водещи новини

Още новини