Китай вдига пенсионната възраст

share

Китай постепенно ще повиши законоустановената възраст за пенсиониране, която сега е сред най-ниските в света, за да позволи на хората да работят по-дълго, докато се бори да облекчи растящия натиск върху пенсионните бюджети, като много провинции вече са изправени пред дефицити.

Реформата е спешна, като очакваната продължителност на живота в Китай се е повишила до 78 години до 2021 г. от около 44 години през 1960 г., изпреварвайки Съединените щати, и се очаква да надхвърли 80 години до 2050 г.

Съобщението от неделя дойде в ключов политически документ, който също така представи планове за изостряне на стратегия за борба с намаляващата раждаемост и застаряващото население, което спада за втора поредна година през 2023 г. и се очаква да намалява от десетилетия.

Реформите, посочени в документа, се предвижда да бъдат завършени до 2029 г.

Възрастта за пенсиониране сега е 60 години за мъжете - което е с пет до шест години под тази в повечето развити икономики - докато за жени работещи в офиси тя е 55 години и 50 за жените, които работят във фабрики.

Националните здравни власти очакват голяма част от хората на възраст 60 и повече години да нарасне от 280 милиона до повече от 400 милиона до 2035 г. или еквивалента на цялото настоящо население на Великобритания и Съединените щати взети заедно.

Повечето страни увеличиха възрастта за пенсиониране в отговор на демографския натиск, за да защитят пенсионните фондове и да забавят потенциалното свиване на работната сила, каза Майкъл Херман, старши съветник във Фонда на ООН за развитие и население.

"Това е стандартен политически инструмент и постепенното правене на това има много смисъл. Важно е да правим това по гъвкав начин", каза той, добавяйки, че работниците трябва да имат възможност да работят на непълно работно време или от вкъщи, или да бъдат ангажирани на проектен принцип.

В момента всеки китайски пенсионер се издържа от вноските на петима работници. Съотношението е наполовина от това, което беше преди десетилетие, и има тенденция към 4 към 1 през 2030 г. и 2 към 1 през 2050 г.

Забавяне на китайската икономика през второто тримесечие

Икономисти казват, че сегашната пенсионна система на Китай, която разчита на намаляваща активна работна сила, за да изплаща пенсиите на нарастващ брой пенсионери, е неустойчива и трябва да бъде реформирана.

Единадесет от 31-те юрисдикции на китайско провинциално ниво имат дефицит в бюджета за пенсии, показват данни на финансовото министерство. Държавната Китайска академия на науките предвижда пенсионната система да изчерпи парите си до 2035 г.

Водещи новини

Още новини