В Китай задържаха висш полицейски началник с подкуп

share

Китайската прокуратура повдигна обвинения в отстъпничество, злоупотреба със служебно положение и други престъпления срещу висш полицейски началник, съобщи ДПА.

Ван Лицзюн беше обвинен в "отклонение от закона с егоистични цели, отстъпничество, злоупотреба с власт и вземане на подкупи". Според агенция Синхуа съдът в град Чънду ще разгледа обвиненията срещу него в най- скоро време. Ван, спечелил си славата на "супер ченге", ръководеше борбата с организираната престъпност в близкия град Чунцин, където през март беше отстранен местния лидер на комунистическата партия Бо Силай. Миналия месец съпругата на Бо Гу Кайлай получи условна смъртна присъда за убийството на британския бизнесмен Нийл Хейуд.

Ван привлече вниманието към Гу и Бо през февруари, когато отиде в американското консулство в Чънду и остана там няколко часа, след което се предаде на полицията. Действията на Ван очевидно бяха свързани с опити на други полицейски служители в Чунцин и вероятно на Бо да прикрият убийството на Хейуд. Мнозина анализатори определят скандала като най-сериозната криза за Китайската комунистическа партия от разрива преди смазването на продемократичните протести през 1989 г., отбелязва

Водещи новини

Още новини