Германският вицеканцлер: Китай е нужен за постигане на климатичните цели

Getty Images/Guliver
share

Китай е нужен за постигането на глобалните цели в областта на климата, каза германският вицеканцлер и министър на икономиката Роберт Хабек по време на посещение в азиатската страна, предаде Ройтерс.

„Без Китай няма да бъде възможно да постигнем глобалните климатични цели“, заяви Хабек пред репортери в източния град Ханчжоу ден след срещата си с официални китайски представители в столицата Пекин.

Изглежда, че в момента други въпроси засенчват борбата с глобалното затопляне, но това е ключово предизвикателство, така че е необходимо да се засили сътрудничеството с Китай в тази област, посочи германският министър на икономиката. 

Китайските представители обясниха, че разширяват добива на въглища от съображения за сигурност, каза още Хабек. „Китай също така внася големи количества газ и нефт и вече вижда какво се случва в Европа и Германия през последните две години“, посочи той, като намекна за енергийната криза след нахлуването на Русия в Украйна.

Германският вицеканцлер предупреди Китай за икономически последици заради подкрепата за Русия

Според Хабек Китай трябва да намери безопасна алтернатива на въглищата. „Не трябва да ги учите, че въглеродните емисии са вредни за климата. Те знаят това“, подчерта германският министър и добави, че алтернативите трябва да им позволят да постигат същото ниво на сигурност с по-малко въглищни ТЕЦ-ове.

Китайски и европейски официални лица вчера съобщиха, че са се споразумели да започнат преговори във връзка с предложеното налагане на тарифи върху произведени в Китай електромобили, внасяни на европейския пазар, отбелязва БТА.

Водещи новини

Още новини