Германският вицеканцлер предупреди Китай за икономически последици заради подкрепата за Русия

  • 22 юни 2024 17:42

  • 1378
  • 6
Германският вицеканцлер предупреди Китай за икономически последици заради подкрепата за Русия
© Getty Images/Guliver

Германският вицеканцлер Роберт Хабек днес отново предупреди китайското правителство за икономически последици заради подкрепата му за Русия, предаде ДПА.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 14014

Войната на Русия срещу Украйна пряко засяга интересите на Германия и Европа в областта на сигурността, каза Хабек в Пекин по време на среща с представители на китайското правителство по въпросите на климата. Хабек, който е и министър на икономиката на Германия, направи подобни коментари и вчера.

Китайската делегация беше водена от колегата на Хабек - Чжън Шанцзе, председател на влиятелната Национална комисия за развитие и реформи (НКРР). Органът е натоварен със задачата да направлява развитието на китайската икономика.

"Бихме постъпили по различен начин и със сигурност не толкова твърдо, когато анализираме къде имаме зависимости от суровини и технически стоки, ако тази война или подкрепата на Китай за Русия в тази война не съществуваше", подчерта Хабек. Тези въпроси не може да бъдат разглеждани независимо един от друг, добави той: "Нашите отношения, нашите преки отношения вече са негативно засегнати", отбеляза Хабек.

Китай тихомълком лобира за конкурентен мирен план за Украйна

На пресконференция в Шанхай по-късно днес той подчерта риска от попадането в руски ръце на стоки, които могат да бъдат използвани, за да навредят на западните интереси.

Вицеканцлерът предупреди, че стоки с двойно приложение, които могат да се използват както в гражданската, така и във военната сфера, понастоящем достигат до Русия през Китай. "Това е техника, която може да се използва на бойното поле", посочи той.

Търговията на Китай с Русия е нараснала с 40 % спрямо предходната година, добави Хабек, като заяви, че около половината от този ръст може да се дължи на стоки с двойно приложение, отбелязва БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1378 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
Чочи

2024.06.23 | 10:04

6
Що не пробвате да наложите санкции на вашите господари САШ за финансирането на войната и вкарването на Европа ?
Hahah

2024.06.22 | 23:19

5
I Gospod ne moje davi pomogne gadove Germania

2024.06.22 | 23:18

4
Германия потъва !!!

2024.06.22 | 23:04

3
Разпродажба! Преносимият мини климатик охлажда, овлажнява и освежава. Безшумен и преносим, можете да го вземете на работа или на плажа, перфектно и бързо охлажда стаята. Много хубава цена----> use.my/arctik
Цв

2024.06.22 | 19:31

2
Кого предупреди?? Китай?? Палячо, не ставай за резил!

2024.06.22 | 19:28

1
smeshen evrogei i kitai si go premesti ot ediniat kracol vav drugia i prodalji da se razviva za razlika ot vas.

Добави коментар

Водещи новини