US разузнавателен самолет прелетя над Северна Корея, Пхенян: Ще има непредсказуемо бедствие

Wikimedia Commons
share

Северна Корея заплаши с „непредсказуемо бедствие“, след като разузнавателен самолет на Съединените щати е прелетял над страната, в близост до границата с Южна Корея.

„Радарите са прихванали в небето самолет RC-135U от състава на Военновъздушните сили на САЩ над Корейския полуостров във вторник, след което се прибрал във военновъздушната база на японския остров Окинава“, съобщи южнокорейската агенция Йонхап.

Севернокорейската осведомителна агенция също потвърди, че шпионски самолет на САЩ е извършил наблюдение над полуострова.

Ким Чен-ун инспектира тактически ракетни системи

Съединените щати са осъществили рутинно проучвателно наблюдение срещу нас в продължение на почти 24 часа, заяви официалната информационна агенция на Северна Корея.

Оттам припомниха и за съвместните военни учения между САЩ и Южна Корея, планирани за август, които Пхенян определя за „крайно провокативни и рисковани“.

„Последните събития доказват неизбежната необходимост да укрепим отбранителните си способности, за да възпрем САЩ и техните съюзници и да защитим суверенните права и интересите на сигурността“, написа още севернокорейската осведомителна агенция.

Водещи новини

Още новини