Пхенян обвини Запада в засилено наблюдение на Северна Корея

  • 13 май 2024 10:52

  • 241
  • 0
Пхенян обвини Запада в засилено наблюдение на Северна Корея
© gettyimages

Пхенян обвини днес съюзниците на САЩ в засилено наблюдение на Северна Корея, прикрито под формата на мониторинг на нарушенията на въведените от ООН санкции срещу КНДР, предаде Ройтерс.

Северна Корея ще предприеме необходимите мерки за защита на суверенитета и сигурността си, предаде севернокорейската новинарска агенция КЦТА.

Пхенян призовава Обединеното кралство, Канада, Германия, Франция, Нова Зеландия и Австралия незабавно да спрат "явната си военна интервенция в Азиатско-тихоокеанския регион", която прикриват с извинението, че следят за спазването на санкциите на ООН, се казва в изявление на севернокорейското външно министерство, публикувано от КЦТА.

"Корейската народнодемократична република ще вземе необходимите мерки, за да защити надлежно суверенитета и сигурността си" във връзка с осъществяваното наблюдение, заяви още КЦТА, без да дава допълнителни подробности, пише БТА.

Ким Чен-ун инспектира тестовото изстрелване на нова ракетна система

Южна Корея и Обединеното кралство извършиха съвместно военноморско патрулиране на води в близост до Корейския полуостров през април, за да приложат санкционни резолюции на Съвета за сигурност на ООН срещу Северна Корея, заяви тогава южнокорейското министерство на отбраната.

Севернокорейският лидер Ким Чен-унКим Чен-унКим Чен Ун (на хангъл 김정은, на ханджа 金正恩, на английски Kim Jong-Un) е севернокорейски политически, посети в събота и вчера заводи за производство на оръжия, съобщи днес КЦТА. При инспекцията Ким е бил придружен от висши севернокорейски представители, сред които влиятелната му сестра Ким Йо-чен.

Последвайте канала на

Росица Валентинова
241 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини