Арменският премиер: Руските миротворци се провалиха

Getty Images/Guliver
share

Арменският премиер Никол Пашинян обвини Русия, чийто контингент е разположен в Нагорни Карабах от последната война през 2020 г. насам, че не изпълнява мироопазващите си задължения в сепаратистката територия, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Не мисля, че трябва да си затваряме очите за провала на мироопазващия контингент в Нагорни Карабах", заяви Пашинян в телевизионно обръщение.

Военните успехи на азербайджанците подхранват опасенията за масово напускане на 120 000 жители на анклава. Армения веднага заяви, че не се планира масова евакуация. Въпреки това тя е готова да приеме "40 000 семейства" бежанци, увери премиерът, макар да настоя, че няма "пряка заплаха" за местното население.

Кремъл отхвърли твърденията на Армения, че Русия не е направила достатъчно в Нагорни Карабах

Армения, която определи азербайджанската военна операция като "престъпление срещу човечеството", по-рано осъди "продължаващото етническо прочистване" пред Съвета на ООН по правата на човека.

Повече от 10 000 души, включително жени, деца и възрастни хора, вече са евакуирани от Нагорни Карабах, заяви снощи официален представител на сепаратистите. 

Водещи новини

Още новини