Арменските сепаратисти в Нагорни Карабах се съгласиха да прекратят огъня

  • 20 септември 2023 21:54

  • 1612
  • 3
Арменските сепаратисти в Нагорни Карабах се съгласиха да прекратят огъня
© Getty Images, архив
Слушай новината Слушай новината

24 часа след началото на военната операция на Азербайджан в Нагорни Карабах, беше постигнато примирие. Етническите арменски сили се съгласиха на условията на Русия за прекратяване на огъня - сред тях предложението за цялостното им разоръжаване и разформироване. Най-малко 32-ма души са загинали а други 200 са били ранени за последното денонощие, откакто Азербайджан започна така наречената "антитерористична операция". От разпадането на Съветския съюз, Армения и Азербайджан са водили две войни за Нагорни Карабах - планински регион, международно признат като част от Азербайджан.

След ескалацията на напрежението в Нагорни Карабах - хиляди протестираха в арменската столица Ереван. Късно снощи протестиращите се събраха пред сградата на правителството с искане на оставката на премиера.Въпреки че на демонстрациите присъстваха и много деца, се стигна до сериозни сблъсъци с полицията.

Путин: Русия очаква да постигне мир в Нагорни Карабах

В същото време, Франция поиска свикване на извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН. Това стана часове, след като Азербайджан започна така наречена "антитерористична операция" в Нагорни Карабах. Районът е контролиран от Армения, но е международно признат като част от Азербайджан.

Азербайджан продължава да нанася удари по цели в Нагорни Карабах. Регионът е контролиран от етнически арменци. Това се случва въпреки призивите на Русия и Съединените щати към двете страни да спрат спиралата на война. Във вторник властите в Азербайджан започнаха „антитерористична операция” срещу Нагорни Карабах, след като напрежението през последните месеци рязко се изостри.

Формалният повод за началото на военните действия от страна на Азербайджан станаха два отделни инцидента с мини. При тях загинаха шестима цивилни. Властите в Баку обвиниха за смъртта им нелегални арменски въоръжени групи, а днес съобщиха, че антитерористичната операция продължава успешно. Азербайджан настоява арменското ръководство в Нагорни Карабах да сложи оръжие и да се оттегли. „Наистина съм шокиран от агресията на Азербайджан срещу Нагорни Карабах. Не знам как наистина можем да разрешим тази ситуация. Мисля, че ООН, САЩ и Русия са играчите, които биха могли да направят нещо, но наистина съм много разочарован и не виждам никаква надежда”, коментира Хачатур Кобелян, който живее в Ереван.

Кремъл отхвърли твърденията на Армения, че Русия не е направила достатъчно в Нагорни Карабах

Междувременно турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви от трибуната на Общото събрание на ООН, че подкрепя решението на Азербайджан да започне военна операция в Нагорни Карабах. Вчера турското външно министерство определи като "легитимни" опасенията, довели до азербайджанската военна операция и призова Баку и Ереван да се върнат на масата за преговори.

„Както всички признават, Карабах е на територията на Азербайджан. Налагането на друг статут, различен от този, никога няма да бъде прието. Основната ни цел трябва да бъде всички, включително арменците, да живеят рамо до рамо в мир на територията на Азербайджан. Подкрепяме стъпките на Азербайджан, с които се движим под лозунга "един народ, две държави", за защита на териториалната му цялост”, обяви Ердоган, пише "Нова телевизия".

Пашинян: Армения не е участвала в подготовката на споразумението за прекратяване на огъня

Нагорни Карабах, който е международно признат за част от територията на Азербайджан, е населен предимно с етнически арменци и се откъсна от контрола на Баку в началото на 90-те години на миналия век след война. Азербайджан си върна контрола над значителни територии в региона по време на друг военен конфликт през 2020 година. Оттогава около 2000 руснаци наблюдават крехкото примирие, но вниманието на Москва беше отвлечено от нахлуването в Украйна. Руското външно министерство заяви, че е било предупредено за азербайджанската офанзива само няколко минути преди това.

Последвайте канала на

Теодора Павлова
1612 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Хахахаха

2023.09.21 | 02:38

2
Изядоха американския бахур мишките!
vf

2023.09.20 | 22:18

1
мр*ъсни гад*ни до*лни турski фе*сове, ген*оцид над 1 000 000 арменци

Добави коментар

Водещи новини