Пакистан обмисля да изгони френския посланик

gettyimages
share

Пакистанска ислямистка партия се съгласи да прекрати засега започнал преди дни поход на свои привърженици към Исламабад, след като правителството даде уверения, че ще обмисли изгонване на френския посланик и освобождаване на намиращите се зад решетките лидери на радикалната фракция, псъобщи БТА.

Хиляди привърженици на забранената крайнодясна партия "Техрик-Лабаик Пакистан" (ТЛП) се отправиха на поход от източния град Лахор към столицата, за да поставят тези искания.

Кремъл: Талибаните трябва да спазят поетите задължения, за да бъдат признати от международната общност

"Въпросът за експулсирането на френския посланик ще бъде внесен за разискване в парламента", обеща министърът на вътрешните работи Шейх Рашид Ахмед, за да намали напрежението около протеста, което имаше опасност да излезе вън от контрол.

Най-малко трима полицаи и седем привърженици на ТЛП загинаха при сблъсъци, избухнали в петък по време на похода. Днес пакистанският вътрешен министър обяви, че правителството ще свали обвиненията срещу членове на ТЛП и ще ги освободи от затвора. Това важи и за лидера на партията Саад Ризви. В замяна ТЛП се съгласи да прекрати засега похода, но привържениците ѝ ще продължат седящия си протест в Муридке, малък град близо до Лахор, докато ангажиментите не бъдат изпълнени. Властите използваха корабни контейнери и изкопи, за да пресекат пътя на демонстрантите, и дори блокираха една от основните пътни артерии на Пакистан.

Лидерът на ТЛП Ризви беше арестуван през април, след като оглави протести с искане френският посланик да бъде изгонен заради публикуването на карикатури с пророка Мохамед във Франция. Правителството отказа да експулсира дипломата и вместо това по-късно през април забрани ТЛП по силата на пакистанското антитерористично законодателство - ход, приравнил партията към забранената Ал Каида и пакистанските талибани.

Радикалната фракция стана известна през 2017 г. с твърдата си подкрепа за строгите закони на Пакистан срещу богохулството, предвиждащи смъртна присъда за всеки, който бъде признат за виновен в обида към исляма или пророка Мохамед, отбелязва ДПА.

Водещи новини

Още новини