Китай санкционира български евродепутат

Getty Images/Guliver
share

Китай санкционира десетима представители на Европейския съюз и четири европейски организации заради предполагаемата им намеса в китайските вътрешни работи в региона Синцзян, предаде Ройтерс.

Сред санкционираните има петима евродепутати - Илхан Кючюк, Райнхард Бютикофер, Михаел Галер, Рафаел Глюксман и Мириам Лексман, предаде ТАСС. Другите петима са нидерландският депутат Сьорд Вимер Сьордома, белгийският депутат Самюел Коголати, литовският депутат Давиле Шакалене, германският учен Адриан Ценц и шведският изследовател Бьорн Ерден.

"На посочените лица и членовете на семействата им се забранява да посещават континентален Китай, Хонконг и Макао. Също така ще бъдат ограничени техните контакти с Китай и контактите на свързаните с тях компании и институции", се казва в изявление на китайското външно министерство.

Санкционирани са и Комитетът на Съвета на ЕС по въпросите на политиката и сигурността, Подкомитетът на Европейския парламент по въпросите на правата на човека, берлинският институт "Меркатор" по изследване на Китай и датската фондация "Алианс на демокрациите".

Китайското външно министерство посочи, че тези санкции се въвеждат като ответна мярка на приети от ЕС подобни санкции и призова ЕС да се откаже от погрешния път на намеса в китайските вътрешни работи.

ЕС наложи санкции на Китай

По-рано днес ЕС наложи санкции под формата на забрани за влизане на територията на ЕС и замразяване на авоари на четирима високопоставени служители в сферата на сигурността в китайския регион Синцзян. Европейски санкции бяха въведени и срещу китайска строителна компания. Санкциите на ЕС бяха наложени във връзка с предполагаеми нарушения на човешките права на уйгурите, мюсюлманското малцинство, населяващо китайския регион Синцзян.

"През годините съм работил много постоянно в защита на европейските ценности, които включват правaта и свободите. Като член на Европейския парламент съм си изразявал мнението, когато става въпрос за драстично нарушаване на човешките права и свободи и по-специално на уйгурското малцинство в Китай". Това заяви за БТА българският евродепутат Илхан Кючюк по повод санкциите, които Китай наложи на десетима представители на Европейския съюз и четири европейски организации заради предполагаемата им намеса в китайските вътрешни работи в региона Синцзян.

Илхан Кючюк отбеляза, че заедно с колеги евродепутати е бил и един от инициаторите за издигането на проф. Илхам Тохти за наградата "Сахаров" на Европейския парламент. Предполагам това са аргументите, които стоят зад вкарването ми в този списък, коментира българският евродепутат.

"Винаги съм смятал, че Европейският съюз и Китай, както и всички политически партньори, трябва да обсъждат всички теми, касаещи както икономиката, така и човешките права и свободи. И в този смисъл винаги съм вярвал в диалога, а не в едностранното налагане на санкции. Диалогът е безалтернативен в един все по-сложен свят", коментира още Илхан Кючюк.


 

Водещи новини

Още новини