Почина лекарят, който пръв съобщи за китайския коронавирус

gettyimages
share

Лекарят, който пръв съобщи за новия коронавирус, пред свои колеги, почина от болестта, съобщават от болницата, цитирани от китайската държавна медия "Global Times".

Смъртта е настъпила вследствие на сърдечна недостатъчност.

В Китай започнаха клинични тестове на антивирусен препарат срещу коронавирус

Офталмологът д-р Ли Уелианг написа на 30 декември в известно китайско приложение, че седем пациенти от местен пазар за морски дарове са били диагностицирани с болест, подобна на SARS (ТОРС) и са поставени под карантина в неговата болница. Тогава той обяснил, че заболяването е коронавирус. В рамките на часове неговото съобщение бива споделено стотици пъти. След като го публикува, Ли е бил посетен от китайските власти, които го принуждават да подпише изявление, че "прави неверни коментари" и "силно нарушава обществения ред", както и че разпространява неверни слухове.

В деня, в който офталмологът съобщава за вируса, общинската здравна комисия в Ухан прави спешно изявление, информирайки лечебните заведения в града, че поредица пациенти от рибния пазар имат "неизвестен вид пневмония".

Жена със съмнение за коронавирус избяга от болница

На 31 декември Ухан е обявен за огнище на заразата. На 1 януари полицията в града обяви, че е „предприела законови мерки“ срещу осем души, които наскоро „публикуваха и споделяха слухове в интернет".

През миналия уикенд д-р Ли съобщава за Си Ен Ен, че и той се е заразил със смъртоносния вирус, след като преди това на няколко пъти е имал отрицателни тестове.

Според местни медии, съпругата му, която е бременна, също е диагностицирана с коронавирусната инфекция.

СЗО призова световната общност да задели 675 млн. долара за борба с новия коронавирус

34-годишният лекар е бил записан в университета Ухан през 2004 г., специалност клинична медицина.

Водещи новини

Още новини