Над 115 милиона деца по света извършват опасен труд

Guliver / Getty Images
share

Децата работят в отрасли от минно дело и металообработване, до земеделие, производство на обувки, и отглеждане на цветя или банани, гласи доклад на МОТ, който беше публикуван по случай предстоящия на 12 юни Световен ден срещу детския труд.

Детският труд е много търсен от работодателите, тъй като е евтин "и понеже децата по начало са по-покорни и се поддават повече на дисциплина от възрастните, освен това често се страхуват твърде много, за да се оплачат", обяснява Гулнара Шахинян от ООН, която разследва съвременните форми на робство.

МОТ, която класифицира като дете всеки човек под 18-годишна възраст, твърди, че общият брой на децата, които работят в опасни условия, е доста повече от половината от всички работещи деца, а в Африка, Азия и Латинска Америка, те са огромно мнозинство.

Крайната бедност кара на практика всички тях да се съгласяват на физически и психически опасна работа, при която понякога се излагат на въздействието на токсични вещества, чиито последствия се проявяват след години, твърди МОТ.

Много деца на едва петгодишна възраст също работят при такива условия, въпреки че през последните години, под натиска на правозащитни групи и общественото мнение, е намалял броят на малките деца, които извършват опасен труд.

За сметка на това обаче се е увеличил броят на младежите на възраст между 15 и 17 години, които се занимават с опасна работа.

През последното десетилетие, вследствие на обществени кампании, броят на момичетата, които полагат опасен труд, е намалял и днес 60% от всички лица под 18 години (минималната разрешена от МОТ възраст за извършване на опасна работа), които се трудят в опасни условия, са момчета.

Най-голям е броят на децата, полагащи опасен труд, в Азия – 48 милиона или 5.6% от общия брой на децата в региона. В Субсахарска Африка извършващите опасна работа деца са 39 милиона или над 15% от общия брой, а в Латинска Америка - 9.5 милиона или 6.7%.

Водещи новини

Още новини