Полски войници бяха оправдани за убийства в Афганистан

gettyimages
share

Трима полски войници бяха оправдани по обвинения във военни престъпления, а срещу други четирима ще бъде възбуден нов съдебен процес за нападение срещу село в Афганистан, в което са били убити осмина цивилни.

Това постанови днес Върховният съд на Полша, цитиран от ДПА. Седмината бойци от полския военен контингент в Афганистан бяха подсъдими за военни престъпления в небивал за полското правосъдие процес. Те са първите полски войници, обвинени в нарушения на международните конвенции за водене на война. Трима от обвиняемите са невинни, но останалите четирима отново ще се изправят пред съд от първа инстанция, реши Върховният съд.

През юни 2011 г. войниците бяха оправдани по обвиненията за нападението на 16 август 2007 г. срещу село Нангар Хел в югоизточната афганистанска провинция Пактика. Прокуратурата обжалва решението на първата инстанция с аргумента, че не са били взети предвид всички доказателства. Нападението било извършено след като полските войници попаднали под обстрел на талибани. Войниците твърдят, че цивилните, сред които жени и деца, са били убити по грешка, посочва ДПА.

Водещи новини

Още новини