Южна Корея: С изстрелването на снаряди Северна Корея цели да демонстрира сила

Getty Images/Guliver
share

С изстрелването на снаряди Северна Корея цели да демонстрира сила, заявиха южнокорейските власти, цитирани от Ройтерс.

Твърде вероятно е изстрелването на още снаряди, прогнозира Генералният щаб на южнокорейската армия. Южнокорейските военни уточняват в изявление, че Северна Корея провежда летни учения на въоръжените си сили.

Според южнокорейската армия Северна Корея е изстреляла днес два снаряда, като изглежда, че това са ракети с малък обсег, каквито Пхенян е изстрелвал и преди. Днешните снаряди бяха изстреляни от района на севернокорейския град Хамхън, където се смята, че има обект за производство на ракетни двигатели с твърдо гориво. Снарядите прелетяха разстояние от около 480 км на височина от 48 км, съобщи южнокорейската армия.

КНДР изстреля ракетите малко след изявлението на американския президент Доналд Тръмп, че е получил "много хубаво писмо" от севернокорейския лидер Ким Чен-ун.

Тръмп заяви, че в писмото си Ким е изразил недоволство от решението на Съединените щати и Южна Корея този месец да проведат съвместно военни учения.

Северна Корея възприема подобни учения като репетиция за война, имаща за цел сваляне на севернокорейското ръководство, отбелязва Ройтерс. Предполага се, че с изстрелването на снарядите КНДР иска да изрази недоволството си от провеждането на ученията. 

Водещи новини

Още новини