Северна Корея потвърди провеждането на ядрен опит, предизвикал силни земетресения

Getty Images/Guliver
share

Северна Корея потвърди информациите за проведен ядрен тест на своя територия, съобщи БНР, като се позовава на Си Ен Ен.

В изявление, излъчено по севернокорейската държавна телевизия, Пхенян определи като "перфектено и успешно" изпитанието, проведено с "водородна бомба".

Устройството, с което е била детонирана бомбата, може да бъде заредено на ракети за далечни разстояния, уточниха от Северна Корея, която по-рано обяви, че ще направи "важно съобщение". Информацията дойде часове, след изказаните от редица държави предположения, че Пхенян е провел шестия си по ред ядрен тест.

Причина за тях стана регистрираното в Корейската народно-демократична република земетресение с магнитуд 6,3 по скалата на Рихтер по данни на службата за геоложки наблюдения на Съединените щати.

По-рано от американската геологическа топографска служба разпространиха информации за трус със сила 5,2 по Рихтер. Епицентърът му е бил усетен на 75 километра северозападно от град Кимчхък, разположен на територията на провинция Северен Хамгьон. Липсват засега данни за жертви или нанесени щети. От службата отбелязаха и че трусът може да е резултат от взрив, без да уточнят от какъв тип е бил той.

За втори трус в Северна Корея с магнитуд 4,6 по скалата на Рихтер информира китайската геоложка служба. Според нея т.нар. "колапс" е ударил само 8 минути след първото земетресение, за което се смята, че е причинено от "експлозия", предизвикана умишлено от Пхенян. Според службата, координатите на двете земетресения са почти идентични - това показват и графиките в сайта им, допълва агенция "Ройтерс".

Земетресение с магнитуд 5,3 по скалата на Рихтер е било регистрирано и в Съединените щати. След няколкото труса, регистрирани в Северна Корея, земята се е разлюляла и  в югоизточната част на северния американски щат Айдахо. Американската геоложка служба впоследствие е регистрирала и още вторични трусове, но с по-малка сила. Няма данни за жертви и разрушения, информират местни медии.

Земетресението в Северна Корея вероятно е в резултат от взривяване на 100-килотен заряд. Това е от четири до пет пъти по-голям заряд от този в бомбата, хвърлена над японския град Нагасаки през 1945 година, коментират от японската метеорологична агенция. Според изчисления на агенция Йонхап, "изкуственото" земетресение в Северна Корея е било 9,8 пъти по-мощно от предишното ядрено изпитания, проведено от Пхенян.

Водещи новини

Още новини