Китай ще се стреми към постигането на търговски баланс

share

Китайският президент Ху Цзинтао заяви днес, че Китай не се стреми съзнателно да поддържа голям търговски излишък и че през следващите години ще се съсредоточи към разширяване на вноса, предаде АП.

В реч, предавана по националната телевизия, той подчерта, че крайната цел на неговата страна е да има търговски баланс, а вносът й ще достигне 8 трилиона долара през следващите пет години. Ху Цзинтао говори пред форум, посветен на 10-годишнината от приемането на Китай в Световната търговска организация (СТО).
Президентът прикани другите страни да признаят на китайскатаикономика възможно най-бързо статут на пазарна икономика и да намалят ограниченията върху износа на високи технологии за Китай. Големи търговски партньори на Китай като САЩ и ЕС непризнават китайската икономика за пазарна, така че китайски фирми могат лесно да бъдат обвинявани, че правят дъмпинг на чуждестранните пазари, посочва АП. В речта си Ху Цзинтао подчерта, че за десетте години членство в СТО Китай е водил външна политика, основана на принципите на равноправието и взаимната изгода, и е допринесъл за развитието на световната икономика, допълва ИТАР-ТАСС.

Присъствалият на форума генерален директор на СТО Паскал Лами призна, че през периода на членството си в организацията
Китай е станал един от най-големите производители на стоки в света. Лами отбеляза бързото развитие и трансформацията на
китайската икономика и нейното голямо влияние върху световната система на търговско-икономически връзки.

Водещи новини

Още новини