Пакистан: Атака на НАТО срещу граничните ни постове е заговор

share

Пакистанските въоръжени сили смятат, че въздушното нападение на НАТО срещу два гранични пункта миналия месец е предварително планирано и цели да доведе до изграждане на система за противовъздушна отбрана по границата на Пакистан с Афганистан, предаде ДПА.

Генерал майор Ашфак Надим, генерален директор на военните операции, отхвърли твърденията на САЩ и НАТО, че нападението не е планирано и се дължи на грешка. Той каза това на брифинг при затворени врати вчера преди заседанието на комисията по отбрана към Сената. Надим описа атаката като предварително планиран заговор срещу Пакистан и изключи тя да е била извършена в преследване на
екстремисти, пише изданието, като се позовава на пожелал анонимност участник в заседанието на комисията. "След атаката на НАТО на 26 ноември срещу два военни пропускателни пункта в региона Мохманд, ние се опасяваме от атака по западната граница", казал Надим според участник в заседанието. По думите му това е причината да се вземе решение за разполагане на противовъздушни системи в този регион.
Нападението в племенния регион Мохманд по границата с Афганистан причини смъртта на 25 войници, а над десет бяха ранени. То обтегна и без това напрегнатите отношения между Пакистан и САЩ. В отговор Пакистан затвори маршрутите за доставки на НАТО в Афганистан. Стотици петролни цистерни и камиони на НАТО останаха в Пакистан и са изложени на опасност от екстремистки атаки. Най-малко 34 петролни цистерни изгоряха снощи, след като нападатели изстреляха четири ракети срещу паркинг в района Ахротабад, блидо до Квета, столица на провинция Белуджистан.

Водещи новини

Още новини