Северна Корея определи осъждането на ракетните й изпитания от ООН като "провокация"

share

Северна Корея реагира гневно на обсъжданията в Съвета за сигурност на ООН тази нощ по изявление, осъждащо поредното й ракетно изпитание от подводница, предаде Асошиейтед прес.

Говорителят на севернокорейското министерство на външните работи Джон Мин-док заяви в интервю днес, че проведените по инициатива на САЩ обсъждания в ООН са "ужасяваща провокация" и че Пхенян разработва ядрени оръжия поради "възмутителното сплашване в ядрената сфера" от страна на Вашингтон.

Джон говори малко преди Съветът за сигурност на ООН да приключи обсъжданията си с изявление, решително осъждащо извършените от Пхенян през юли и август четири изстрелвания на балистични ракети, като ги нарече "грубо нарушение" на забраната за всякаква дейност, свързана с такъв вид технологии.

Южнокорейските власти заявиха, че балистична ракета, изстреляна от севернокорейска подводница в сряда, е била засечена да прелита около 500 км, най-дългото разстояние, което оръжие на Севера е съумявало да измине досега, отбелязва Асошиейтед прес.

Водещи новини

Още новини