Лаос увери САЩ, че ще допринесе за париране на китайската агресивност

GettyImages
share

Лаоският премиер увери днес държавния секретар на САЩ Джон Кери, че страната му ще допринесе за парирането на китайската агресивност в Южнокитайско море, предаде Асошиейтед прес.

Лаос тази година поема ротационното председателство на Асоциацията на страните от Югоизточна Азия, като държавните и правителствените ръководители трябва да проведат извънредна среща на върха в Сънилендс, Калифорния, по покана на американския президент Барак Обама в рамките на политиката му на протегната ръка към региона в противовес на Китай.

Визитата на Кери в Лаос, страна без излаз на море и население под 7 милиона души, има за цел да проправи пътя за срещата, както и да е сигурно, че Лаос ще се справи със задачата да удържи организацията, отбелязва Асошиейтед прес.

Лаоският премиер Тхонгсинг Тхамавонг "бе много ясен, че иска единен АСЕАН, да бъдат защитени морските права, както и да се избегне милитаризацията и конфликтите", заяви Кери пред репортери. "И това ще претърпи развитие във времето до Сънилендс, и съм сигурен, че това единство ще бъде артикулирано още по-силно."

Някои страни от АСЕАН като Виетнам и Филипините са все по-обезпокоени от териториалните претенции на Китай в Южнокитайско море, включително строителството на изкуствени острови и самолетни писти в спорни райони.
Но други страни от АСЕАН са по-прокитайски настроени, включително Камбоджа, която попречи на организацията да стигне до консенсус по Южнокитайско море при председателството си на организацията през 2012 година. Камбоджа е следващата спирка от тазседмичната околосветска дипломатическа обиколка на Кери, която ще го отведе и в Китай, отбелязва Асошиейтед прес.

Водещи новини

Още новини