Изчезналият боинг бил свален

Getty Images
share

Боингът на Malaysia Airlines, който изчезна мистериозно в началото на март, е бил свален, твърди новоизлязла книга на британския сензационен писател Найджъл Которн.

Според версията, която Которн предлага в „Полет MH370: Тайната”, това е станало случайно над Южнокитайско море. Виновниците са изтребители на САЩ и Тайланд, а издирвателните операции са били преднамерено насочени по неверен път, за да се скрие злодеянието, пише "Монитор".

Которн се позовава на анонимни източници, според които е била пусната дезинформация, така че търсенето да се съсредоточи в погрешни райони. Цитира се и новозеландецът Майк Маккей, който видял от петролната платформа в Тайландския залив, където работел, един горящ самолет на 8 март – деня, в който самолетът на малайзийските авиолинии изчезна.

Авторът свързва тези показания със съвместните военни маневри на САЩ и Тайланд по същото време и заключава, че ако пътническият самолет е бил свален случайно при учебни стрелби, виновните са имали пълни основания да си замълчат. В книгата, се посочва, че даже и да е била намерена черната кутия на самолета, тя би била фалшива – подхвърлена от отговорните за потулването. Авторът признава, че не твърди, че всичко това се е случило, но то е възможно, пише австралийският вестник „Сън хералд”, който пръв се е запознал с книгата.

Оборудването на изчезналия лайнер е било остаряло и предавало само базова информация за местонахождението на самолета без GPS, твърди също Которн. Според него е можело самолетът бързо да бъде открит, ако оборудването му за проследяване е било по-добро – затова е трябвало да се похарчат само по 10 долара за обновяване на програмите. За тези 10 долара след половин час щеше да се установи къде точно е изчезнал самолетът – пише Которн.

Малайзийският министър на отбраната опроверга обвиненията на автора, че са били скрити данни за боинга. Семействата на загинали също осъждат издаването на книгата. Тя не дава никакви отговори.

Това съсипва семействата. Утре ще станат 10 седмици от изчезването и – нищо, заявила за „Дейли мейл” майка на един от пътниците. Боинг 777-200 на малайзийските авиолинии изчезна на 8 март по време на полет от Куала Лумпур за Пекин с 227 пътници и 12 души екипаж на борда.

На 24 март премиерът на Малайзия съобщи, че самолетът е паднал в южната част на Индийския океан – за това свидетелствал анализът на спътниковите снимки – и никой не е оцелял. Досега обаче няма отговор на въпроса как се е оказал самолетът в този район, след като курсът му е бил далеч оттам.

Водещи новини

Още новини