Скандал с писмо за АЕЦ Фукушима разтърси Япония

gettyimages
share

Бурен скандал бе предизвикан в Япония по време на традиционния есенен прием на император Акихито, предаде ИТАР-ТАСС.

Депутат от горната камара на парламента в Токио Таро Ямамото връчи на монарха лично писмо, в което е описана опасната ситуация около авариралата през 2011 г. АЕЦ Фукушима и облъчените с радиация работници. Държавният глава е взел писмото и веднага го предал на служител в двореца. Акихито нищо не е коментирал относно думите на депутата.

Предаването на писмо на императора, дори от страна на депутат, е безпрецедентно събитие за съвременна Япония. Монархът, които има церемониални функции, няма право да се намесва в политиката. Опитите да се използва държавният глава за политически цели се разглеждат като нарушение на конституцията. Много политици са видели в действията на Ямамото, който е един от най-горещите застъпници за закриването на ядрените централи, прекрачване на основния закон.

Законодателят вече е дал обяснения за своите действия пред колегите си и бе извикан пред анкетна комисия. Голяма част от депутатите искат строго наказание за Ямамото. Той обаче отхвърля обвиненията в използване на императора за политически цели.

Пълномощията на монарха са ограничени след Втората световна война. Много военнопрестъпници оправдаваха своята дейност с името на държавния глава на Страната на изгряващото слънце. Императорът е контролиран от правителството чрез специален орган.

Водещи новини

Още новини