Сеул губи търпение за Кесон

share

Правителството на Южна Корея отново призова властите в Северна Корея към финализиране на преговорите за възобновяване работата на съвместната индустриална зона "Кесон".

Южна Корея настоятелно призовава северната си съседка окончателно да реши въпроса за съвместната промишлена зона "Кесон".

Това заяви пред журналисти говорителят на южнокорейското министерство по въпросите на обединението Ким Хюн Сок, цитиран от РИА Новости.

По думите му търпението на южнокорейския народ, който се стреми към искрени отношения със Сверна Корея е към своя край.

Ако Северна Корея действително иска да прекрати мъките на работниците и бизнесмените в индустриалната зона, тя не трябва да мълчи, а да покаже намеренията, коментира още Ким Хюн Сок.

Поредният безрезултатен кръг от преговорите относно съвместната промишлена зона „Кесон" се проведе в края на юли. Причината за неуспеха на преговорите отново бяха разногласията между Юга и Севера относно условията за възобновяване на работата в комплекса.

Пълното спиране на работата в Кесон беше през април тази година. Миналият месец имаше опити от двете страни да подновят диалога, но те се провалиха на процедурно ниво.

Севернокорейските власти забраниха влизането на работници и специалисти от Южна Корея в индустриалната зона Кесон на 3 април.

Комплексът е важен, тъй като е единствената икономическа връзка между двете страни, след като Сеул спря много от съвместните дейности заради потопения от комунистите южнокорейски боен кораб в Жълто море през 2010 година.

През август 2000 година двете страни подписаха споразумение за създаването на комплекса. Церемонията по откриването му се проведе през юни 2003 година и първите продукти бяха създадени в края на 2004 година. Сеул е инвестирал 802 милиона долара в комплекса, като производството се оценява на 2.01 милиарда долара.

Индустриалният център е разположен на 10 километра от демилитаризираната зона и на около час път с кола до Сеул.

Водещи новини

Още новини