КНДР: САЩ и Южна Корея ни режат нета

share

Северна Корея обвини днес САЩ и Южна Корея в продължителни и интензивни кибератаки срещу нейните официални сайтове, предаде АФП.


Няколко официални сайта на севернокорейския режим, между които на информационната агенция КЦТА, на в. "Нодон синмун" и на авиокомпанията Еър Корьо са били недостъпни от сряда сутринта до четвъртък вечерта. "Сървърите на нашата република са мишена на всекидневни, продължителни и интензивни кибератаки", съобщи КЦТА и подчерта, че тези атаки са съвпаднали с големите американско-южнокорейски военни маневри. "Няма да останем бездейни пред кибератаките на противника, достигнали изключително висока степен на безотговорност и сериозност", посочва КЦТА.

Според източник в Пхенян, цитиран от руската агенция ИТАР-ТАСС, атаките били извършени от мощен чуждестранен хакер. Бомбардирани от най-ранна възраст от държавната пропаганда, севернокорейците живеят на практика откъснати от света, посочва АФП. В Северна Корея няма достъп до информация, различна от официалната. Интернетът всъщност е интранет (вътрешна мрежа), в който е достъпна само официална информация и пропаганда.

Привилегирован елит - между неколкостотин и хиляда души, има неограничен достъп до интернет. 3G мрежата на Северна Корея има 1,8 милиона потребители, но севернокорейците не могат да се обаждат в чужбина, нито да се свързват с интернет, добавя АФП.
 

Водещи новини

Още новини