Северна Корея скри ядрен полигон

share

Северна Корея маскира входа на подземен тунел в североизточен район от страната, за да осуети сателитното наблюдение от страна на държави, опитващи се да отгатнат датата на следващия ядрен опит, обявен от Пхенян. Това пише днес южнокорейският печат, предаде АФП.

Сателитни снимки показват, че на входа на тунела е поставена "камуфлажна мрежа, изглеждаща като покрив", заявява пожелал анонимност източник от правителството в Сеул, цитиран от южнокорейската агенция Йонхап. С това вероятно се цели "почти приключилата подготовка за ядрен опит да не бъде следена отвън", добавя събеседникът на агенцията. Полигонът в североизточната част на КНДР, където Пхенян извърши в подземен тунел два ядрени опита съответно през 2006 и 2009 г., е наблюдаван чрез сателити от САЩ, Южна Корея и Япония. Миналата седмица Северна Корея заяви, без да посочи дата, че смята да извърши нов ядрен опит в знак на
предизвикателство към САЩ - неин "заклет враг", и в отговор на гласуваното малко преди това от ООН разширяване на санкциите срещу страната.
Според източник от сеулските тайни служби, цитиран от Йонхап, Пхенян маскира входа на тунела, "за да разбърка картите" - "тактика, която приложи и при изстрелването на ракета" миналия декември в нарушение на санкциите на ООН.

Водещи новини

Още новини