Арестуваха австралийски журналист в Ирак

share

Журналист на френско издание беше задържан от иракската полиция в Багдад, защото е направил снимки без разрешение на властите, предаде АФП.

Журналистът се намира в затвор в иракската столица. Четиридесетгодишният Надир Дандун е бил в Ирак, за да прави репортажи за 10-ата годишнина от началото на войната. Той е работел за в. "Монд дипломатик". Журналистът има двойно алжирско-австралийско гражданство. Той е бил арестуван, защото не е поискал от иракските власти разрешение за правене на снимки. В Ирак журналистите имат нужда от такъв документ, за да могат да си вършат работата, да снимат войници и полицаи. Иракските власти потвърдиха съобщението за ареста, но не дадоха повече подробности.

Според източник от френското консулство в Багдад журналистът е бил задържан в квартала Доро, в югозападната част на столицата, в средата на миналата седмица. Той все още е в ареста, въпреки че не са му повдигнати обвинения. Иракските власти са се уверили, че в ареста журналистът няма здравни проблеми и че се отнасят добре с него. Надир Дандун бил задържан, докато правел снимки на завод за пречистване на водата, пояснява сестра му Хурия пред АФП.

Водещи новини

Още новини