Азия вече има свои Нобелови награди

share

Тайвански магнат с големи бизнес интереси в Китай учреди награди за изключителни постижения в естествените и социални науки, които местните медии наричат "Азиатски Нобелови награди".

Самюъл Ин обяви учредяването на фондация за наградите "Тан" с първоначално дарение от 103 милиона щатски долара. Наградата носи името на династията Тан, властвала от 618 до 907 г. и почитана много от китайците по целия свят, предаде БТВ.

Наградите ще бъдат присъждани на две години на водещи фигури от биофармацевтичната наука, устойчивото развитие, изследванията за Китай и върховенството на закона. Нобеловите награди, които се присъждат от 118 години, не обхващат тези области.

Първите награди ще бъдат връчени догодина. Лауреатите ще получат 1,7 милиона щатски долара. Нобеловата награда е с паричен еквивалент от около 1,2 милиона щатски долара.

Ин ръководи финансовата групировка RUENTEX. Той е известен с щедрите си дарения за образование и благотворителност в Китай. Стипендии от него са получили над 80 000 китайски студенти. Миналата година 62-годишният магнат обеща да дари 95 процента от състоянието си след смъртта си.

Лауреатите на наградата "Тан" ще бъдат номинирани и избирани от специални комитети, създадени от най-престижната научна тайванска организация Академия Синика.

Водещи новини

Още новини