Google Earth пуска карта на затворническите лагери в Северна Корея

share

Визитата на шефа на Гугъл Ерик Шмид в Северна Корея тази седмица бе остро критикувана, но интернет гигантът вероятно ще даде принос към историята, разкривайки една от най-мрачните тайни на изолираната държава, предаде Ройтерс, като цитира правозащитници.

Продуктът Гугъл Ърт (Google Earth - Гугъл Земя) показва карта с широка мрежа от десетки затворнически лагери в Северна Корея, която по територия е сравнима с Гърция и има население от 23 милиона. Около 250 000 политически затворници и семействата им са застрашени от гладна смърт в лагерите, сочат данни на правозащитни организации, пише БТА.

Посещението на Шмид и на бившия губернатор на Ню Мексико Бил Ричардсън в Северна Корея бе критикувано от Държавния департамент на САЩ, който заяви, че моментът е неподходящ. Преди няколко седмици Северна Корея извърши изпитание на ракета в
нарушение на санкциите, наложени й от Съвета за сигурност на ООН, напомня Ройтерс.

"Какво е правил и какво не в Пхенян Ерик Шмид, вероятно скоро ще бъде забравено", каза вашингтонският адвокат и правозащитник Джошуа Стантън. "Но Гугъл направи добро - умишлено или не - като помогна на хората да узнаят истината за Северна Корея и това вероятно ще намери място в нейната история един ден", добави той.

Водещи новини

Още новини