Китайци протестираха пред редакция на либерален вестник срещу цензурата

share

Десетки поддръжници на един от най-либералните китайски вестници демонстрираха днес пред неговата централа в Гуанчжоу, столица на южната провинция Гуандун, в необичаен за Китай протест срещу цензурата, настоявайки за оставката на партийния шеф на пропагандата в провинцията, предаде Ройтерс.

Това е тест за ангажимента за реформи, поет от новия китайски комунистически лидер Си Цзинпин, отбелязва Ройтерс. Скандалът започна миналата седмица, след като репортери на влиятелния "Южен седмичник" ("Нанфан Чжоумо") обвиниха държавния цензор за подмяната на оригиналното новогодишно редакционно обръщение към читателите, призоваващо за управление съгласно конституцията, с друго, възхваляващо постиженията на партията. Полицията разреши демонстрацията пред редакцията, медията, което е признак, че новото правителство на Гуандун, ръководено от Ху Чунчуа, изгряваща звезда на китайската политическа сцена, предпочита да пипа внимателно, за да възпре надигащия се обществен гняв заради цензурата, отбелязва Ройтерс.

Протестиращите, повечето млади хора, оставяха на земята написани на ръка листчета с текст като "свободата на изразяване не е престъпление" и "китайският народ иска свобода". Мнозина носеха жълти хризантеми като символ на скръб за смъртта на свободата на
печата.

Вчера вечерта в официалния микроблог на "Южен седмичник" бе отречено, че статията е била сменена заради цензура, като бе заявено, че "слуховете в интернет са неверни". Тези коментари предизвикаха критики от китайски интернет потребители. Много от журналистите на изданието се разграничиха от изявлението в микроблога, който според тях е е контролиран от ръководството, и се заканиха да стачкуват. В интернет имаше и няколко отворени писма, призоваващи за оставка на шефа на пропагандата в Гуандун.

Водещи новини

Още новини