Ракетата на КНДР удря САЩ?

share

Изстреляната скоро от Корейската народнодемократична република (КНДР) ракета може да порази Западния бряг на САЩ, предаде Ройтерс.

Новото оръжие на Северна Корея има възможност за обсег повече от 10 000 километра, което означава, че западният бряг на САЩ е в обхвата й. Пояснява медията, позовавайки се на специалисти от Южна Корея, които са анализирали части от ракетата на Пхенян.

Резултатът от анализа на материалите на Unha-3 (ракетата на КНДР-бел.ред.) ни показват, че Северна Корея е изстреляла ракета с обсег над 10 000 километра и заряд между 500 и 600 тона, съобщи на брифинг южнокорейският министър на отбраната.

За момента експертите на Южна Корея са анализирали части от горивния резервоар на ракетата, инсталиран на първата й степен. Елементи от втората и третата степен на ракетата все още не са открити.

Припомняме, вчера севернокорейският лидер Ким Чен Ун нареди на учените в страната да създадат още по-мощни и големи ракети за развитие на космическия отрасъл.

Според Централната телеграфна агенция на Корея Ун е издал заповедта по време на банкет по случай успешното изстрелване на ракетата „Унха-3", чрез която в орбита бе изведен спътникът „Кванмьонсон-3".

Северна Корея твърди, че с изстрелването на ракетата е извела в орбита изкуствен спътник. Съседните страни - Япония, САЩ и Южна Корея, смятат, че зад версията за нова стъпка в космическата програма на Пхенян може да се крие изпитание на междуконтинентална балистична ракета.

През 2006 г. Съветът за сигурност на ООН прие резолюция, забраняваща на Северна Корея да провежда ядрени и ракетни изпитания, припомня нюз. бг.

Водещи новини

Още новини