"Ню Йорк таймс": Забавянето на срещата "Рамщайн" е неуспех за Володимир Зеленски

Getty images (архив)
share

Срещата на върха за Украйна в американската военновъздушна база "Рамщайн" в Германия, която трябваше да се състои в събота, беше отложена, след като американският президент Джо Байдън отмени посещението си във Федералната република заради урагана "Милтън". Днес това е една от водещите теми в западния печат.  

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 14811

"Забавянето е неуспех за украинския президент Володимир Зеленски, който се надяваше да използва срещата, за да сплоти западните съюзници около така наречения си "план за победа" – стратегия, целяща да укрепи позициите на Украйна на бойното поле дотолкова, че да принуди Русия да седне на масата за преговори", написа в. "Ню Йорк таймс".

Първоначално форумът, чието официално име е Контактна група за предоставяне на отбранителна помощ на Украйна, беше планиран за събота в германската военновъздушна база "Рамщайн". Срещата на високо равнище имаше за цел да вдъхне на Киев кураж, да му осигури допълнителна подкрепа  и също така да демонстрира силната подкрепа на президента Байдън за Украйна месец преди американците да изберат негов наследник, отбеляза вестникът.

Отложиха срещата на върха за Украйна в базата "Рамщайн" 

Представители на американската армия в "Рамщайн" потвърдиха информацията, че срещата на върха е била отложена, но не посочиха за коя дата се очаква да бъде пренасрочена. По време на официалната си държавна визита в Германия Байдън щеше да разговаря с канцлера Олаф Шолц, президента на Франция Еманюел Макрон и премиера на Великобритания Киър Стармър. Тези срещи също бяха отменени", заяви говорителят на германското правителство Щефен Хебещрайт.

"Форумът в "Рамщайн" щеше да бъде централна част от четиридневната визита на Байдън в Германия", написа британският в. "Гардиън". "Но също така бе и възможност за Украйна да представи предложения за прекратяване на сраженията, макар че не е ясно как може да се постигне това. Русия продължава постепенно да извоюва позиции в Източна Украйна и Кремъл се надява, че ако кандидатът за президент на Републиканската партия на САЩ Доналд Тръмп спечели изборите през ноември, военната подкрепа в размер на милиарди долари ще бъде спряна, отбелязва изданието. Имаше и предположения, че в "Рамщайн" ще бъдат обсъдени конкретни стъпки за евентуалното присъединяване на Украйна към НАТО", допълни "Гардиън".

"Според съобщения в медиите двайсет и петата среща за Украйна в "Рамщайн" трябваше да изиграе особена роля, а украинският външен министър Андрий Сибига заяви, че предстои вземането на "исторически решения", написа германският в. "Цайт". Зеленски обяви, че ще присъства лично на форума в Германия с оглед на факта, че в него ще участва и Байдън, отбелязва изданието. Както Зеленски, така и Байдън досега най-често изпращаха в "Рамщайн” своите министри на отбраната. Планираната визита на Байдън породи предположения, че в "Рамщайн" могат да бъдат поети значителни ангажименти към Украйна", посочи още "Цайт".  

"Една от обсъжданите теми щеше да бъде и исканото от Киев разрешение да използва американски оръжия с голям обсег срещу военни цели на руска територия. Имаше и съобщения, че от Украйна биха могли да бъдат поискани териториални отстъпки, а в замяна тя да получи покана за членство в НАТО или други гаранции за сигурност", допълни германският вестник.  

"Зеленски от месеци описва подобен сценарий като приемлив от украинска гледна точка край на войната. Руският държавен глава Владимир Путин неведнъж е изключвал възможността за прекратяване на войната при тези условия, но и поддръжниците на Украйна досега не са поемали ангажимента да предприемат стъпки като присъединяването ѝ към Алианса, припомни изданието.   

"Германското правителство не иска отмяната на срещата да се възприема като знак за намаляваща подкрепа за Украйна", посочи още  "Цайт". "Киев може да разчита на подкрепата на  Германия, САЩ и останалите съюзници", увери говорителят на германското правителство Хебещрайт. "Ако е необходимо да обсъдим нещо друго, ние със сигурност може се съберем във възможно най-бързо", допълни той.  

"Въпреки че Байдън отложи пътуването си до Германия заради урагана "Милтън", Зеленски ще посети Берлин", написа в. "Франкфуртер алгемайне цайтунг".

"Зеленски вчера участва в срещата на върха Украйна–Югоизточна Европа, на която 12 страни от Югоизточна Европа, включително и Турция, постигнаха съгласие, че едно от условията за мир в Украйна трябва да бъде изтеглянето на Русия от всички украински области. Те се изказаха и в подкрепа на мирния план на Зеленски, както и за присъединяването на Украйна към НАТО", отбеляза германският вестник.

Главчев в Дубровник: Подкрепяме Украйна в справедливата ѝ кауза за запазване на независимост, териториална цялост и суверенитет

"Днес британският премиер Киър Стармър ще приеме Зеленски в Лондон, а след това украинският лидер ще разговаря с новия генерален секретар на Алианса Марк Рюте. По-късно през деня украинския президент ще посети Париж, за да се срещне с френския си колега Еманюел Макрон. В Елисейския дворец Зеленски вероятно ще обсъди предоставянето на допълнителна военна помощ. Тази седмица френското правителство заяви, че ще изпрати на Киев обещаните изтребители "Мираж" през първото тримесечие на следващата година. Украински пилоти и механици вече се обучават във Франция", отбеляза "Франкфуртер алгемайне цайтунг".

"Зеленски ще пристигне в Берлин, за да разговаря с канцлера Олаф Шолц и президента Франк-Валтер Щайнмайер. Визитите на украинския лидер в Лондон, Париж и Берлин следват отлагането на срещата на върха в "Рамщайн", обобщи германският вестник.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 14811

Водещи новини

Още новини