Джейк Съливан се срещна в Пекин с високопоставен китайски военен представител

Getty images (архив)
share

Съветникът по националната сигурност на Белия дом - Джейк Съливан, се срещна днес с високопоставен китайски военен представител в рамките на визитата му в Китай, целяща да намали различията между Пекин и Вашингтон, предаде АФП, цитирана от БТА.

"Рядко имаме повод за подобен род разговори", заяви Съливан по време на срещата си с китайския генерал Чжан Юся, който е заместник-председател на Централния военен комитет на Китай.

"Мисля, че става дума за една много важна среща предвид състоянието на света и необходимостта да управляваме по един отговорен начин отношенията между Китай и САЩ", подчерта Съливан.

Тази негова визита беше първата на съветник по националната сигурност на САЩ в Китай от 2016 г. насам.

След срещата на Съливан и Чжан Юся китайското министерство на отбраната заяви, че висшият китайски военен представител е призовал САЩ да преустановят всякакво военно съглашателство с остров Тайван.

"Китай поиска от САЩ да преустановят всякакво военно съглашателство с Тайван, да престанат да въоръжават Тайван и да спрат да разпространяват фалшиви новини относно Тайван", е казал Чжан Юся на Джейк Съливан по време на срещата им.

Китай нарече опасни коментар на топдипломат от САЩ за връзките между АУКУС и Тайван

Чжан Юся от своя страна приветства значението, което американското правителство придава на сигурността във военната сфера.

Срещата се проведе в момент, в който китайски военни самолети навлязоха в понеделник в японското въздушно пространство и принудиха Япония, която има подписан договор със САЩ в сферата на сигурността,  да вдигне в небето свои изтребители.

От своя страна Филипините, обвързани със САЩ с договор в областта на отбраната, във вторник заявиха, че Китай внася най-голям смут в регионалния мир, след серия от инциденти между китайски и филипински кораби в Южнокитайско море.

САЩ освен това са основен доставчик на оръжия за Тайван, който Китай възприема като част от своята територия.

Въпреки тези различия САЩ и Китай, както изглежда, са решени да продължат комуникацията помежду си и са започнали да подготвят евентуален телефонен разговор между президентите на двете страни, каза Белият дом. Той би могъл да се състои в идните седмици.

 

Водещи новини

Още новини