Украйна призова НАТО за "категорично решение" на срещата във Вашингтон

Getty Images
share

Украйна очаква "силно" решение на срещата на върха на НАТО, която ще се проведе следващия месец във Вашингтон, заяви пред Ройтерс съветникът на украинския президент по външнополитически въпроси Игор Жовква.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 14022

"Мисля, че си заслужава на тази среща на върха да се вземе категорично решение, включително и за Украйна. Защото ако няма категорично решение за Украйна, срещата на върха ще бъде безполезна", посочи Жовква, без да пояснява какво точно би следвало да включва подобно решение.

Украинският президент Володимир Зеленски не постигна успех в лобирането си страната му да получи покана за присъединяване към НАТО на миналогодишната среща на върха на алианса във Вилнюс, припомня Ройтерс, цитиран от БТА. Зеленски подчерта, че тазгодишният форум трябва да реши въпроса.

Генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг и официални лица от САЩ заявиха, че не очакват по време на консултациите си другия месец 32-те страни членки на блока да поканят Киев да се присъедини. Столтенберг обаче посочи, че се надява да покаже на Украйна, че се приближава към членство. 

И Главчев, и Радев ще участват в Срещата на върха на НАТО

Съюзниците обсъждат възможни формулировки на общо изявление от срещата на върха, за да изпратят такъв сигнал на Киев. Например в декларацията може да пише, че украинският път към НАТО е "необратим", посочва Ройтерс.

"Заслужаваме категорично решение. Всяко решение (на НАТО) изисква консенсус. Всички ние знаем това и разбираме, че може би този път консенсусът ще бъде формиран отново в последния ден преди срещата на върха", каза Жовква. Той допълни, че започващите днес преговори за присъединяване на Украйна към ЕС - другата голяма западна организация, към която тя се стреми, са "огромен стимул" за украинците по улиците и в окопите.

"Сега е безсмислено да се караме колко време ще отнемат преговорите или каквото и да било друго. Това е много важно. Пътят към пълноправното членство, което Украйна заслужава... е необратим", подчерта външнополитическият съветник на Зеленски.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 14022

Водещи новини

Още новини