В Сърбия: България ни забива нощ в гърба?

Getty images (архив)
share

"България може да ни забие нож в гърба", това написа сръбският вестник "Блиц".

Изданието изрази предположение, че властите в София вероятно ще наложат вето върху пътя на балканската държава към Европейския съюз.

Медията интерпретира изказването на президента Румен Радев от 3 юни. „България е основният двигател на европейската интеграция на страните от Западните Балкани и основен критерий, по който ще даваме подкрепа, е положението на нашите сънародници във всяка страна – условията за тяхното икономическо и социално развитие, и най-вече възможността им да отстояват своята национална идентичност, език, култура, историческа памет“, заяви тогава държавният ни глава.

Румен Радев удостои председателя на КИЦ "Босилеград" Иван Николов с орден "Стара планина" първа степен

Според сръбския външнополитически коментатор Бошко Якшич: За пореден път се повтаря историята, когато членка на ЕС блокира пътя на страна-кандидатка към икономическото и политическото обединение. София има опит в това отношение. Преди три години тя наложи вето на Република Северна Македония (РСМ). Що се отнася за нашата страна, аз лично смятам, че  става дума за по-скоро за вътрешнополитическа реторика, отколкото за реална заплаха.

Саша Митрович от белградския Центъра за европейската политика от своя страна каза: Не трябва да се забравя фактът, че в София, въпреки че се обявяват за евроинтеграцията на Западните Балкани, използват правото си на вето, за да постигнат свои вътрешнополитически цели. Такъв бе случаят и с РСМ. Ето защо аз не изключвам варианта някой ден България да каже "Не!" на нашата страна за присъединяването ни към ЕС.

По данни от последното преброяване на населението в Сърбия живеят 12 918 етнически българи. Сред тях е и Стефан Стойков, председател на Националния съвет на българското малцинство в Сърбия. Според него гражданите на Сърбия от български произход не са дискриминирани. "Властите в Белград се отнасят по един и същи начин към всички сръбски граждани, независимо от тяхната етническа принадлежност и/или вероизповедание", каза той.

Сръбски в-к: Българите в страната продължават да "изчезват" и до днес

Стойков припомни, че българите от Западните покрайнини след завършване на средното си образование имат право да се запишат в български университети и получават стипендии за следването си, отпускани от българското правителство.
 

Водещи новини

Още новини