Владимир Путин е загубил доверието на Си Цзинпин

Getty (архив)
share

"Руският президент Владимир Путин е загубил доверието на китайския си колега Си Цзинпин", това написа британският в. "Файнейшъл таймс".

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13435

Според данни на изданието стопанинът на Кремъл малко преди да стартира военната агресия срещу Украйна (24 февруари) е провел телефонен разговор с ръководителя на азиатската велика сила. "Ние сме готови  да отвърнем бързо и адекватно на всяко едно агресивно действие от страна на властите в Киев", е казал държавният глава на Руската федерация на лидера на Китайската народна република, добави базираната в Лондон медия.

"Владимир Путин не е предупредил своя най-верен съюзник сред великите сили подготвяната от него инвазия срещу Украйна. Премълчаването на намеренията да нападне независима държава след началото на войната сериозно е подкопало доверието на президента на Китай към Путин", добави вестникът.

Изданието припомни, че Москва и Пекин имат сходни позиции по редица въпроси. "Двете страни се обявяват в подкрепа на сирийския президент Башар Асад, не признават държавността на Косово и други", добави "Файнейшъл таймс".

"Сред управляващата върхушка в Китай вече усилено се говори, че заради агресията си срещу Украйна Русия вече е загубила водещите си позиции в света в сферите на икономиката и политиката", написа още вестникът.

Руският президент бяга в Китай?

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13435

Водещи новини

Още новини