Премиерът на Австралия - с най-висока заплата

share

Премиерът на Австралия - Джулия Гилард, е най-високо платеният лидер на страна от Г-20. Това показва проучване на изданието "Уолстрийт джърнал", цитирано от TV 7.

Наскоро Гилард получи ново увеличение на възнаграждението си и вече ще получава годишно 510 хил. долара. Това е с една четвърт или 25% повече в сравнение със заплатата на американския президент Барак Обама и два пъти повече от сумата, която взема британският премиер Дейвид Камерън. Малко преди него в тази класация се нарежда канцлерът на Германия - Ангела Меркел, която годишно получава малко под 300 хил. долара.

Забележителното е, че на много висока заплата, която се нарежда веднага след тази на Гилард, се радва и премиерът на Кения - Райла Одинга - 420 хил. долара.

Като цяло в световен мащаб най-много за труда си - 1,7 млн. долара годишно, получава министър-председателят на Сингапур Лий Луун. А най-съпричастни към съгражданите си са японският премиер Йошихико Нода и френският президент - Франсоа Оланд, които се лишиха от голяма част от заплатите си, за да покажат единство с народите си в кризата.

Водещи новини

Още новини