Славчо Велков: Победата на талибаните ще поощри всички радикални ислямистки организации по света

БТВ
share

Към момента няма българи, които да са застрашени в Афганистан. Всички български граждани са или у нас, или в други безопасни държави. Опасността за българските граждани е отминала, но не и опасността за България. 

Това зяви в предаването "Лице в лице" по БТВ експертът по сигурността и съветник на служебния вътрешен министър Славчо Велков, който коментира ситуацията в Афганистан и мигрантския натиск. 

Талибаните вече започнаха със заплахите срещу САЩ

"Потокът от мигранти намаля в последните дни. Потокът също така се размива. Турция много бързо изгради стена и това спомогна. Реджеп Ердоган е човекът, който държи ключа на мигрантския натиск към България и Гърция. Мигрантски натиск може да очакваме Самите мигранти предпочитат гръцките острови и така наречения "средиземноморски маршрут". България е на пътя на "балкански маршрут" и е ясно, че мигрантите нямат желание да остават у нас. Все пак предстои много работа за укрепване на границата ни. България вече обяви, че може да приеме 70 афганистански мигранти", добави той. 

Външният министър пред колегите си от страните - членки на НАТО: България може да приеме до 70 афганистански граждани

"Аз още преди 9 години обявих, че талибаните са обречени на успех. Западните сили така и не успяха да се доближат до начина на мислене на афганистанците. Самите американци не проучиха добре провалите на съветската армия. В момента сме свидетели на един неконтрилируем хаос в Афганистан. Победата на движението талибан ще поощри всички радикални ислямистки организации по света. Предстои годишнина от 11 септември и може да се очакват акции от тяхна страна, недай си Боже някой наш обект да попадне на пътя им", прогнозира Велков. 

Талибаните няма да обявят правителство, докато в Афганистан има американски войници

"Бойко Рашков ме покани за негов съветник. Ние се познаваме с него от отдавна и явно е преценил, че имам някакви качества. Аз го съветвам, когато той поиска и мисля, че се вслушва в моите думи. Службите не са променени изцяло. Променени са ръководствата на някои служби. Не може да се говори за структурни реформи във всички служби", разкри Славчо Велков за работата си на съветник. 

Водещи новини

Още новини