Унгария евакуира от Афганистан над 170 души, включително американци

  • 23 август 2021 16:45

  • 464
  • 0
Унгария евакуира от Афганистан над 170 души, включително американци
© Getty Images (архив)

Унгария евакуира от Афганистан 173 души, много от които на САЩ и Австрия, предадоха БТА и Ройтерс.

Хората бяха качени на самолет, който пристигна днес в Кабул от Будапеща, съобщи унгарският министър на външните работи Петер Сиярто.

Той призова американските военни сили на летището на Кабул да не пречат на хора, които Унгария иска да евакуира от Афганистан, да достигнат аерогарата.

"Изведохме голяма част от тези хора (от Афганистан) по искане на САЩ и Австрия. . . В замяна ние очакваме нашите съюзници, включително и американците, да не пречат на хората, които искаме да евакуираме, да стигнат до летището на Кабул", каза унгарският външен министър пред журналисти.

Сиярто обясни, че част от онези, които е трябвало да бъдат евакуирани, не са успели да достигнат летището, тъй като американски войници са им попречили. Обяснението, което бе дадено, че се е събрала голяма тълпа, е неприемливо, подчерта той.

Самолетът вече е пристигнал в Будапеща през Узбекистан, съобщи унгарският външен министър. Той благодари на бившата съветска република, че е помага на Унгария да евакуира хора от съседен Афганистан през своя територия.

Множество хора, които отчаяно се опитват да напуснат Афганистан, са се струпали на летището на Кабул, откакто талибаните превзеха столицата на 15 август. Много от тях нямат документи и са връщани обратно, отбелязва Ройтерс.
Вчера унгарското министерство на външните работи каза, че голяма част от евакуираните със самолета са граждани на Унгария и САЩ.

Днес то съобщи, че 96 афганистанци, които са помагали на Унгария и нейните съюзници в Афганистан, са пристигнали в Унгария и са поставени под карантина.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
464 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини