Експерт: Украйна и Русия имат готовност за война

Getty Images
share

Русия и Украйна се заплашват взаимно и изглеждат много сериозни. За съжаление положението на руско-украинската граница е деликатно и напрегнато. Половината украински военни сили са на бойна позиция. Вчера разположиха отделната мотопехотна бригада на десен сектор. От своя страна Русия е разположила според едни източници 50 батальонни тактически групи, а според други - 23. Но дори 23 са твърде голяма сила. Това коментира международният анализатор доц. Валентин Вацев.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13392

По думите му причината за конфликта е не толкова характерът на участващите страни, колкото фактът, че съвсем скоро в Северно море ще завърши успешното строителство на "Северен поток 2". 

Висш чиновник в Кремъл: Може да се принудим да защитим гражданите си в Украйна

,,Това означава, че Русия ще бъде провокирана да навлиза всячески в украинска територия, за да бъде в ролята на агресор. Когато Европа признае Русия за агресор, това означава, че поддръжниците на "Северен поток 2" в Германия ще трябва да замълчат и той няма да бъде завършен'', допълни доц. Вацев.

Има сигурни доказателства, че НАТО няма да воюва, обещанията на САЩ са реални, заяви експертът пред Bulgaria ON AIR. 

CNN: САЩ изпращат военни кораби в Черно море на фона на концентрацията на руски сили по границата на Украйна

Относно рисковете за България, той коментира, че идват от необходимостта бъдещото българско правителство да поема ангажименти в конфликта между двете страни. Според него правителството трябва да поеме североатлантически ангажименти и да участва в антируската кампания, която се разгръща. 

,,Има три предпоставки и три условия за нова Студена война. Първата е пълното сатанизиране и демонизиране на двете страни взаимно. Втората е ефективно икономическо разделение на световете. Третата я наблюдаваме сега - влизане в конфликт, в който двете страни балансират на ръба на войната, но конфликтът се разрешава спокойно, но след него е известно какво може и какво - не'', обясни доц. Вацев.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13392

Водещи новини

Още новини