СЗО: Действахме бързо и решително в кризата с новия коронавирус

Getty Images/Guliver
share

Шефът на Световната здравна организация защити реакцията й в контекста на новия коронавирус, като заяви, че СЗО е действала бързо и решително, съобщи БТА.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32990

През последните седмици здравната агенция на ООН е подложена на растящи критики, особено от най-големия си донор САЩ, които спряха вноските си.

СЗО с мрачно предупреждение за пандемията от коронавирус

"От самото начало СЗО действаше бързо и решително в отговора си, за да предупреди света. Бихме тревога отрано и я бихме често", каза генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус. Той заяви, че през последните месеци СЗО е обучила 2,3 милиона здравни работници, доставила е милиони тестове и дори е донесла "музика и смях" чрез телекаст с попзвездата Лейди Гага.

Водещият експерт на СЗО за извънредни ситуации Майк Райън съобщи, че агенцията планира голямо увеличение на доставката на тестове за по-бедни страни в близките седмици. Райън отказа коментар на съобщенията, че лекарството ремдесивир може да помогне за лекуване на COVID-19, а заяви, че е нужна повече информация.

"Не бих искал да коментирам конкретно това, защото не съм се запознал подробно с тези публикации", каза той. "Водят се контролни изпитания във Великобритания и САЩ. Ремдесивир е едно от проучваните лекарства в много от тях. Така че мисля, че ще появи допълнителна информация. Но се надяваме това лекарство и други лекарства да се окажат полезни в лечението на COVID-19", каза Райън.

Novini.bg ви дава възможност да следите актуалните данни за смъртоносния коронавирус в реално време:

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32990

Повече за Коронавирус

Водещи новини

Още новини