Бивш посланик: Косово никога вече няма да бъде част от Сърбия

Кадър: БНТ
share

Създаването на косовската армия е обосновано с документ, това не е спонтанна реакция. В тази връзка от 2015 година са променени 39 законови и подзаконови актове. Независимо дали на Сърбия ѝ харесва или не, но истината е, че от миналия петък Косово разполага със своите сили за сигурност, в които е включена армия от 5000 души, без авиация и танкове. Това каза в сутрешния блок на БНТ бившият посланик на България в Албания и Косово Боби Бобев по повод решението на балканската държава да изгради своя редовна армия.

,,Днешно Косово се управлява посредством една демократична конституция. Да не забравяме и че Косово е под строгия контрол на международната общност, така че когато съм живял и работил там съм се чувствал както и тук, в България. Това е една нормална за балканските условия държава, която се стреми към интеграция в ЕС и НАТО, защото има да наваксва едно голямо изоставане'', сподели Бобев.

,,Недоволството на Сърбия е разбираемо, тъй като сърбите считат Косово за част от своето историческо наследство - с пълно основание, разбира се. Но вижте, сръбската армия наброява около 30 000 души с военна техника, а новосформираната косовоска войска едва с 5000 души и без бойна техника, така че Сърбия няма от какво да се страхува толкова. Така или иначе Косово никога вече няма да бъде част от Сърбия'', смята бившият ни посланик.

Водещи новини

Още новини