Косово пристъпва към изграждане на своя редовна армия от днес

  • 14 декември 2018 06:42

  • 1789
  • 2
Косово пристъпва към изграждане на своя редовна армия от днес
© Getty Images/Guliver (архив)

Косово пристъпва към изграждане на своя редовна армия с предвиденото днес гласуване в парламента на проектозакон за превръщане на наброяващите четири хиляди души Косовски сили за сигурност в по-голяма лековъоръжена армия, информира Асошиейтед прес.

Новата армия на Косово ще има годишен бюджет от 98 милиона евро, 5000 войници, въоръжени с леко пехотно оръжие, и 3000 резервисти. Косовски официални представители заявиха, че тя ще отговаря за реакцията при кризи и операции за гражданска защита - това, което настоящите паравоенни сили по същество правят. 

Сърбия, която не признава независимостта на Косово, заяви, че основната цел на планираната армия ще бъде да завземе и прочисти етнически северната част на Косово, в която преобладава сръбското население. Официални представители в Прищина отричат това.

Резолюция на Съвета за сигурност на ООН от 1999 г. определя, че Косово е под ръководството на Временната административна мисия на ООН в Косово, а сигурността се осигурява от водените от НАТО миротворци. НАТО и САЩ помогнаха за обучението на настоящите Косовски сили за сигурност. САЩ подкрепят сформирането на нова армия чрез продължителен процес, който да осигури мултиетническо участие и който трябва да започне с промяна на конституцията на страната, която не споменава за армия. Това обаче ще изисква подкрепата на етническите сръбски депутати, които категорично се противопоставят на този ход.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че планът на Косово за армия е "ненавременен, противоречи на съветите на редица натовски съюзници и може да има негативни отражения върху перспективите на Косово" за присъединяване към Алианса и към ЕС. 

Сръбският президент Александър Вучич окачестви решението на Прищина като "провокация" и заяви, че то вреди на стабилността на балканския регион. Предупреждавайки миналата седмица за потенциална военна намеса, сръбският премиер Ана Бърнабич заяви, че се надява, че "няма да ни се наложи никога да използваме армията си", но това е "в момента една от възможностите на масата".

Сърбия има много по-силна армия, около 30 000 професионални войници, в сравнение с петте хиляди на новата косовска армия. Неотдавна Русия оборудва Сърбия с изтребители и танкове, но бомбардировките от 1999 г. опустошиха военната мощ на страната, която остава незначителна в сравнение с тази на НАТО.

Облечен с военно яке, президентът на Косово Хашим Тачи посети вчера казарми близо до Прищина, за да увери всички общности в Косово и особено сръбската, че бъдещата армия на Косово ще продължи да им служи без каквито и да било етнически различия. 

Командващият Косовските сили за сигурност генерал-лейтенант Рахман Рама изтъкна, че никой не трябва да се страхува от новата армия на Косово. "Нашата основна цел е да създадем сили, които ще бъдат мултиетнически, всеобхватни и които ще служат на всички граждани без разлика", заяви Рама пред Асошиейтед прес.

Последвайте канала на

БТА
1789 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
асд

2018.12.14 | 10:08

2

за албанците може, а за руснаците не може. албанците са борци за свобода и демокрация, а руснаците са агресори???? двуличен чичо сам.

2018.12.14 | 08:20

1

мама ви мръсна шиптърска,

Добави коментар

Водещи новини