Могерини поиска от Косово да отмени 100-процентните мита за стоки от Сърбия

  • 29 ноември 2018 08:27

  • 496
  • 0
Могерини поиска от Косово да отмени 100-процентните мита за стоки от Сърбия
© Getty Images/Guliver

Върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини е казала на президента на Косово Хашим Тачи, че решението за въвеждане на 100-процентни мита за стоките от Сърбия и Босна и Херцеговина трябва да бъде отменено, предаде ТАСС, позовавайки се на съобщение на външнополитическата служба на ЕС, разпространено след телефонен разговор между Могерини и Тачи.

"Върховният представител подчерта, че решението на правителството на Косово да увеличи до 100 процента митата върху стоките от Сърбия и Босна и Херцеговина допълнително усложнява ситуацията и не води нито към решение на проблемите на населението, нито към оправдаване на надеждите на Косово по отношение на настоящето и бъдещето", се посочва в съобщението. "Тази мярка не способства за установяването на добросъседски отношения и трябва да бъде отменена".

На 21 ноември Косово въведе 100-процентни мита за стоките от Сърбия и Босна и Херцеговина. Решението на Прищина предизвика протести сред сръбското население в северната част на страната.

Последвайте канала на

БТА
496 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини