Чума, чадър, чай и "Новичок"

Getty (архив)
share

Убийството на политически опоненти не е от вчера. Тайните служби от цял свят винаги са имали, а и имат задачата да пазят живота и здравето на държавниците. Не така обаче е поставен въпросът с противниците на властта, независимо дали са в страната или в чужбина. Типичен пример за такива действия е отравянето на бившия агент на Главното разузнавателно управление Сергей Скрипал с веществото "Новичок" в Англия в началото на март 2018 г.

На централната московска улица "Лубянка", близо до Кремъл, се намира една сграда, която от болшевишкия преврат през 1917 г. до ден днешен е дом на тайните служби на Съветския съюз и съвременна Русия. Името на улицата е покрито с мрачна слава, защото тя се свързва със смъртта на много хора, убити заради своите убеждения или по нечия могъща прищявка. В същото здание, построено през ХIХ век, са се чертали планове до ликвидиране на хора не само с огнестрелно или хладно оръжие, но и с невидими за невъоръженото човешко око убийци.

Чума и Макс

Първата известна мишена, която хората от "Лубянка" са се опитали да убият безкръвно, е бил първият лидер на социалистическа Югославия Йосип Броз Тито. Балканският комунист през 1948 г. се е скарал с Йосиф Сталин и в Москва са решили да приложат на практика максимата "Има човек, няма проблем" срещу бившия си съюзник. Наред с плановете за въоръжена агресия, СССР е подготвял покушение срещу Тито, чието извършване е било поверено на агент Макс. Той е трябвало да се срещне с лидера на Югославия и да разпръска спрей, в който имало причинители на чума. Предвиждало се е дозата да умъртви не само Тито, но и цялото му обкръжение. На "Лубянка" са проявили и грижа за човека – техният агент е бил имунизиран срещу заразното заболяване. Смъртта на Сталин през 1953 г. е била добра новина за водача на Югославия. Тито е починал на преклонна възраст през 1980 г.

Българският чадър

Лондон, Мостът "Ватерлоо", 7 септември 1978 г., случаен минувач се е приближил до избягалия от България девет години по-рано писател Георги Марков и го е одраскал с чадър. Четири дни по-късно емигрантът е починал в болница. Аутопсията е показала, че смъртта е била причинена от отровата рицин. След края на Студената война бившият генерал от КГБ и имигрант във Великобритания е заявил, че оръжието е било изпратено до българската Държавна сигурност от сградата до Кремъл.

Врагът в моята страна

Ако убийството на Георги Марков е било подарък за рождения ден на Тодор Живков (7 септември), то и разстрелът на руската журналистка и опонентка на Владимир Путин Анна Политковска на 7 октомври 2006 г., в деня когато стопанинът на Кремъл е отбелязвал 54-ата година от появяването си на бял свят, е трудно да се нарече обикновено съвпадение. Фактът за едно друго покушение срещу живота на тази жена обаче е малко известен.

На 1 септември 2004 г. чеченски сепарастити са взели за заложници над 300 души, дошли за първия първия звънец в училище в града в  автономната кавказка руска република Северна Осетия Беслан. Политковска е заминала да отразява драмата от мястото на събития. След кацането в южния град Ростов на Дон тя се качва в кола, придружена от трима мъже в черно. Малко по-късно на нея ѝ е прилошало и тя се е събудила в болница. "Скъпа, опитаха се да те отровят", е чула журналистката от жена в медицинското заведение.

Чай 210

Няколко глътки чай и няма човек. През ноември 1998 г. в Москва е избухнала "бомба". Служителят от Федералната служба за сигурност, чиято централа се намира на Лубянка, Александър Литвиненко е казал, че е получил устно нареждане да ликвидира магната и съветник на първия президент на Русия Борис Елцин – Борис Березовски. Думите стават повод Литвиненко да бъде пребит и подложен на съдебно преследване. Той успява да избяга на Острова, но дългата и отровна ръка на бившата му работа го е застигнала. Литвиненко пие чай с Александър Луговой на 1 ноември 2006 г. Малко по-късно му е става лошо и 17 дни по-късно той си отива. Причината за смъртта е наличие на радиоактивното вещество полоний 210 в топлата напитка. Марко преди да почине той успява да каже, че заповедта идва от негов бивш колега, който сега има постоянна адресна регистрация в Кремъл.

Да дойде "Новакът"

Почти всеки е чувал за Стоунхендж, древно келтско светилище в Югозападна Англия, обвито от мистерии. Наблизо се намира Еймсбъри. Тихото градче се покри със зловеща слава през лятото на 2018 г. На 30 юни там бяха намерени 30-годишната Доун Стърджис и петнадесет години по-възрастният неин приятел Чарли Роули. Двамата бяха отровени с "Новичок" (на руски "Новак") и нервнопаралитичното вещество си взе първата известна жертва. Стърджис почина в болница на 8 юли. Дали жената е била жертва на "Лубянка", или не, все още е трудно да се каже.

Премиерата на "Новичок" в началото на март, когато бившият полковник от ГРУ Сергей  Скрипал и дъщеря му Юлия Скрипал бяха намерени след отравяне с "Новак", обаче показва накъде най-вероятно водят следите – към построената през ХIХ век сграда в центъра на Москва.

Водещи новини

Още новини