Сергей Скрипал е работил и за испанското разузнаване?

  • 07 септември 2018 11:07

  • 2726
  • 1
Сергей Скрипал е работил и за испанското разузнаване?
© Getty (архив)

Бившият полковник от руското Главно разузнавателно управление (ГРУ) Сергей Скрипал е работил и за испанските служби, написа в. Ню Йорк таймс.

Според неназован източник от силите за сигурност в западноевропейското кралство и местния журналист Фернандо Руеда руският гражданин е бил вербуван от разузнавателната централа на Мадрид през 90-те години, когато е бил резидент на ГРУ в Испания. "Скрипал е оказвал големи услуги на службите на иберийската държава. Той предаваше информация, като за шпионската дейност на Москва, така и за членове на руски организирани престъпни групировки, които са имали бизнес в Испания", пише още американската медия.

Според събеседниците на вестника Скрипал е работил за испанците до ареста си от руските служби за контрашпионаж през 2004 г. След помилването си от тогавашния президент на Русия Дмитрий МедведевДмитрий МедведевДмитрий Медведев - трети президент на Русия, роден на 14 септември 1965 г. в Ленинград, сега през 2010 г. той е продължавал да дава информация на Мадрид. По-рано се появи информация, че руснакът е работил, освен за британското разузнаване и за съответните служби на Естония и Чехия.

Скрипал и дъщеря му Юлия бяха намерени в кома в английския град Солсбъри в кома в началото на март 2018 г. след отравяне с нервнопаралитичното вещество "Новичок". Те дойдоха в създание няколко месеца по-късно. Британското правителство на Тереза МейТереза Мей Тереза Мей - британски политик Тереза Мей (по баща Брейзър) е родена на 1 октомври 1956 г. в обвини руските служби за инцидента. Москва отрече твърденията на Лондон.

 

Последвайте канала на

Валери Зайцев
2726 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
гост

2018.09.07 | 13:37

1
продажник

Добави коментар

Водещи новини