Ал Кайда: Ислямът да се обедини срещу Запада и Русия

gettyimages
share

Мюсюлманите да се обединят в общ фронт срещу действията на Запада и Русия в Близкия изток, призова лидерът на "Ал Кайда" - Айман ал Заухири, предаде Интерфакс.

Водачът на световната терористична мрежа на един от сайтовете, свързан с радикалната мюсюлманска групова, е публикувал обръщение към мюсюлманите. Той призовава изповядващите исляма да загърбят противоречията помежду си и да насочат усилията си в борбата срещу Запада и Русия. Заухири също отправи апел към групировките, които се бият срещу сирийския президент Башар Асад, да не насочват оръжие към подразделенията на "Ислямска държава" (ИД).

ИД, която превзе части от Ирак и Сирия, през 2014 г. обяви халифат. "Ал Кайда" обаче не признава върховенството на ИД в религиозните и светските дела.

Американският президент Барак Обама на 27 октомври заяви за готовност да изпрати военни в Сирия. Руският държавен глава Владимир Путин, след като получи одобрение от парламента в Москва, започна да удря позиции на джихадистите в Сирия на 30 септември 2015 г.
 

Водещи новини

Още новини