ЕК: САЩ са наш съюзник в енергетиката №1

gettyimages
share

САЩ са главният съюзник на Европейския съюз в областта на енергетиката, заяви комисарят по въпросите на климатичните промени Мигел Ариас Каниете, предаде ТАСС.

Представителят на Испания в органа на изпълнителната власт на Европейския съюз заяви, че трансатлантическото партньорство трябва да бъде издигнато на ново ниво. "В областта на енергетиката ЕС няма по-голям приятел от САЩ. Ние имаме единна позиция по отношение на Украйна от реформите в източноевропейската страна до санкциите срещу Русия, за газовите доставки от Словакия за Украйна и за интеграцията на Югоизточна Европа в общия енергиен пазар. Трябва да заздравим нашето партньорство и да го издигнем на по-високо ниво", заяви той.

Каниете допълни, че трябва да се помисли за споразумение за свободна търговия с течни горива между двата бряга на Атлантическия океан. "Енергетиката трябва да е основна част при разговорите за трансатлантическото партньорство. Общият подход в тази област е важно и трябва да обмислим общи стандарти", отбеляза испанецът и допълни, че ЕС не може да стане независим за една нощ.

"Зависимостта на Европа от нефт сега е два пъти по-голяма от тази на САЩ по време на петролната криза през 1979 г. Що се отнася до газа, ЕС внася около 30% от Русия. Сегашната криза в Украйна показва колко сме зависими. Спирането на доставките през източноевропейската страна през 2009 г., когато много европейци останаха на студено, също ни даде урок. Не трябва да оставяме съдбата си в ръцете на недемократични режими", - подчерта Каниете.

Еврокомисарят смята, че енергийната криза може да даде нови възможности. "Историята с "Южен поток" може да бъде, както и урок, така и възможност. Отсега нататък ние ще се фокусираме върху проекти, които ще диверсифицират доставките на синьо гориво", добави той.

Брюксел обяви по-рано "Южния газов коридор" от Каспийския регион за свой приоритет след като руският президент Владимир Путин спря газопровода Южен поток. Първата доставка по "Южния газов коридор" се очаква да бъде направена през 2019 г. Като партньори в проекта ЕС разглежда Азербайджан, Туркменистан, Грузия, Казахстан, Турция, Ирак, Египет и евентуално Иран и Узбекистан. Геополитическите проблеми остават едно от сериозните препятствия за привличане на инвестиции към газопровода, коментира руската медия.

Водещи новини

Още новини