Европа е разединена за санкциите срещу Русия

  • 29 април 2014 10:07

  • 2796
  • 9
Европа е разединена за санкциите срещу Русия
©

Западната преса оценява вчерашното решение за разширяване на списъка с лица, които ще станат обект на санкции заради действията на Русия във връзка с кризата в Украйна, като недостатъчни.

"Половинчатите мерки на Барак ОбамаБарак Обама Барак Обама - политик и 44-и президент на САЩ. Роден е на 4 август 1961 г. в Хавай. Той е първият ще притеснят в малка степен Владимир Путин", пише в заглавие американският вестник "Вашингтон пост". Изданието посочва, че обявените вчера американски санкции са по-малки от това, с което високопоставени представители на САЩ заплашваха, когато преди три седмици започна руската офанзива в Източна Украйна. "Нищо чудно", пише "Вашингтон пост", "че още, докато ги обявяваше Обама изрази скептицизъм, в това, че ще проработят." Високопоставени служители във Вашингтон са признали пред вестника, че САЩ биха могли да предприемат стъпки, които да причинят "сериозни вреди" върху руската икономика, но засега се въздържат.

Обяснението, което "Вашингтон пост" и френският вестник "Фигаро" дават, е че Вашингтон не иска да действа без подкрепата на Европейския съюз. Двата вестника цитират коментари в този смисъл на американски представители, направени вчера по време на медиен брифинг във Вашингтон. "Това създава впечатление, че американските санкции са насочени не толкова към спасяването на Украйна, колкото към избегване на по-нататъшни стъпки, които биха разтревожили Брюксел или биха навредили на американския икономически растеж в годината, когато предстоят избори", разсъждава "Вашинтон пост".

"Фигаро" цитира изказвания на американски представители, според които администрацията във Вашингтон се е споразумяла с европейските съюзници за налагането на секторни санкции срещу Русия най-вече във финансовата и енергийната област. Френското издание обаче също подчертава, че САЩ изчакват Брюксел да потвърди готовността си прилагане на тези мерки.

"Облекчение в Москва заради степента на американските санкци", пише в заглавие "Файненшъл таймс". Изданието също отбелязва, че списъкът от засегнати от санкциите лица ще има малък пряк ефект върху поведението на Русия. "Европа се страхува от търговска война с Русия", обобщава в заглавие германският вестник "Велт" и пояснява, че някои държави членки смятат санкциите за недостатъчни, други се опасяват от последиците за собствените си икономики, а САЩ полагат усилия да координират различните лагери.

Във втори коментарен материал по темата "Велт" разсъждава, че икономическите санкции представляват "война на половин цена". Според изданието както ЕС, така и САЩ отлагат преминаването в тази фаза. "Велт" обаче предупреждава, че икономическите санкции не могат да бъдат нито цел, нито край на политиката. "Санкциите не са война. Но не са и мир. Те са вид война с други средства", пише германското издание и припомня, че историята на ХХ век не предлага много примери за санкции, които са постигнали целта си.

Германското списание "Шпигел" обръща внимание на това, че Русия отдалечава Европа и САЩ едни от други. За действително болезнени мерки срещу Русия от двете страни на Атлантика няма единодушие, пише "Шпигел" и допълва, че САЩ изглежда искат бързо засилване на натиска върху Москва, докато европейците все още се надяват да могат да се разберат с Путин.

Повечето от западните медии отбелязват, че ЕС не е единен в отношението си към санкциите срещу Русия. Френският вестник "Монд" обобщава: " Западната солидарност пред лицето на руската агресия започва да се пропуква", множество европейски страни, сред които и Франция, се питат какъв ще е ефектът на допълнителните мерки и възможността им да въздействат върху развитието на събитията в Източна Украйна. Изданието отбелязва, че вчерашната среща по въпроса за европейските санкции в Брюксел се е състояла на ниво посланици и че до момента няма насрочена нито среща на външните министри, нито извънредна среща на върха на ЕС, която да задейства взетите от посланиците технически решения. "Монд" цитира изказване на дипломат, според когото руската стратегия печели от това, тъй като целта й е да поддържа хаоса в Украйна, да отслаби колкото може повече правителството в Кремъл и в подходящия момент да изтръгне колкото може повече отстъпки в свой интерес при решаването на бъдещото устройство на Украйна.

Швейцарският вестник "Тан" също подчертава, че ЕС е разделен по въпроса за руските санкции и посочва, че Полша и балтийските държави се обявяват за колкото може по-решителни мерки, докато Унгария, Словакия и България, които както и Германия, имат силни икономически и енергийни връзки с Русия, се противопоставят на твърдия подход.

Последвайте канала на

БТА
2796 9

Свързани новини

Коментари 9

Добави коментар
Khan

2015.06.16 | 13:42

9
Американския бабаит иска да насъска кучето си (ЕС) срещу Путин, обаче кучето му се оказва напарфюмиран пудел... Сега сериозно....няма по- естествен съюзник за ЕС от Русия...Всички го разбират, но специално за американците това е кошмарен сценарий. Затова и Великобритания заплашва през 2 месеца да напусне ЕС...Чудя се какво ще стане ако германците заплашат със същото? Без ЕС американците изпадат в глобална изолация, кристално ясно лъсва старата ОС - Великобритания и колониите + САЩ + евреите. Потънал в заеми, с изнесено производство, този съюз е на изживяване. Но разпадът му ще има опустошителен ефект върху целия свят.

2015.06.06 | 01:37

8
Бившият канцлер на Германия-Шрьодер,празнува рожденният си ден в Русия с Путин.

2015.06.06 | 01:37

6
XAXAXA !САМО ПУТИН ! САМО ВОЛЕН и АТАКА ! САМО БЪЛГАРИЯ ! САМО РУСИЯ ! ДОЛУ американо - европейските педераси и българските им слуги : ГЕРБ , БСП , ДПС и останалите боклуци !
баш лаина са аТака и Ша!

2015.06.06 | 01:37

7
Абе ,твоя Сидеруглу що направи театър с Орден Червена звезда? Бил му даден от Руската федерация а те отричат категорично,че не познават такъв човек и не дават този орден на ЧУЖДЕНЦИ! Болен пак лъже като турски циганин,шизофренията му се изостря но Ердоган ще го прибере!
ГУРБЕТЧИЯ

2015.06.06 | 01:36

3
ПРАВИ СА АМЕРИКАНЦИТЕ ! НЕ Е ЧЕСТНО ЦЯЛ СВЯТ ДА ЧАКА САМО АМЕРИКАНЦИТЕ ДА НАЛАГАТ СЕРИОЗНИ САНКЦИИ И АМЕРИКАНЦИТЕ САМИ ДА ОПРАВЯТ СИТУАЦИЯТА ,ПЪК АКО ИМА ПРОВАЛ ТЕ ДА СЕ ИЗДЪНЯТ !!! ТРЯБВА И ЕС И ВСИЧКИ ПО-ГОЛЕМИ И ВАЖНИ ДЪРЖАВИ ДА СЕ ОБЕДИНЯТ В ЕДНА КАУЗА И ДА НАКАЖАТ АЛЧНИЯТ руснак РЕШИЛ ДА СЕ ГАВРИ С УКРАИНСКИЯТ НАРОД И С ЦЯЛ СВЯТ
ттт

2015.06.06 | 01:37

5
ха ха ха америка е ,, РАЗДЕЛЯЙ И ВЛАДЕЙ ,, и всяка държава трябва да защитава интересите си , какво ме боли мене ..., какво иска обама ако утре в кръчмата ми нема да влизат руснаци и оборота ми ще спадне , имам 5 работника и немога да им плащам и требва да оволня двама ... КАЖЕТЕ , а тия двама имат семеиства...и т.н ...и т.н.

2015.06.06 | 01:36

4
Кой е по алчен и се гаври с целия свят - Русия или САЩ ? Кой разполага с армия в повече от половината свят ? Вие лъжата я нямате за нищо ! Свободата е възможност народите по света сами да решават как да живеят без някой да влага милиарди и да решава как да живеят вместо тях - гъзолизци !
Великия

2015.06.06 | 01:36

2
Аз пък на наште и западни политици , премиери и представители на партии мога само да кажа че не Обама и гилдията покрай него които само ръчкат ще гласуват за тях кога дойде време за избори , а народът - който ще понесе на гърба си тези санкции..
селскио кмет

2015.06.06 | 01:36

1
На 29.04.Австрия подписа на правителствено равнище с Русия договор за строеж на "Южен поток" без да се съобразяеа с ЕС,нато-мато и тути-кванти.Защото там си гледат интереса-забогатяването и на държава,и на бизнес,и на цялата нация.А ние-духачите,ще го духаме докрай-с нашето цепене и наколенки.Путин,като нищо ще отклони тръбата през Турция(която сама го предложи) и тогава ще купуваме от Турция,но и тръба сами ще правиме.Хайде смятайте,америкогъзо навеждачи.

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини