Китайски експерт: Русия няма друг избор, освен да се намеси в Украйна

Getty Images/Guliver
share

Русия няма друг избор, освен да се намеси в Украйна, а Пекин и Москва споделят общи принципни позиции за кризата там, заяви  днес китайски анализатор, цитиран от ДПА.

"Аз лично смятам, че точно сега Русия няма друг избор (освен да се намеси), защото западните страни не спазиха обещанието си за ненамеса", каза специалистът по Европа и Централна Азия от Китайския институт за международни изследвания Ли Цзъго. "Китай и Русия определено имат обща гледна точка за това защо в Украйна избухнаха тези бунтове", заяви Ли.

Според експерта "Китай винаги настоява да се спазва принципът за ненамеса във вътрешните работи и винаги иска да  подкрепя териториалната цялост на Украйна". "А в тази област Русия и западните страни винаги имат  различия", каза Ли.

Попитан вчера за очевидното противоречие между отстоявания от Китай принцип за ненамеса и това, че Пекин не е осъдил  военните действия на Русия, говорител на китайското външно министерство отговори, че Пекин ще се придържа към своите "отдавнашни дипломатически принципи", като същевременно "взема предвид историята и сложността на въпроса (с Украйна)".

Външните министри на Китай и Русия Ван И и Сергей Лавров разговаряха вчера по телефона и според руското външно  министерство двамата са установили, че има съвпадение във вижданията на техните страни за кризата в Украйна.

Ли отхвърли твърденията на някои анализатори, че Лавров използва Китай, за да подсили руските позиции.

Според експерта Пекин иска украинската криза да бъде уредена по мирен път чрез преговори. По думите му Китай може да действа като посредник между Русия и САЩ.

Водещи новини

Още новини