БРИКС и ШОС подпомагат създаването на нова международна политическа и икономическа структура

  • 13 юли 2015 10:04

  • 2109
  • 5
БРИКС и ШОС подпомагат създаването на нова международна политическа и икономическа структура
©

Сътрудничеството между държавите от БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка) и Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС) подпомага развиващите се страни в създаването на нова структура "за международна политика, икономика и сигурност". Това пише днес китайското издание "Хуанцю шибао", предаде ТАСС.

Миналата седмица БРИКС и ШОС организираха срещи на върха по едно и също време в руския град Уфа. Сътрудничеството в рамките на БРИКС визира най-вече теми от икономическото сътрудничество, а в ШОС - създаването на механизми за сътрудничество в сигурността, напомня вестникът. Стабилността в региона е основа за икономическо сътрудничество и съдейства за по-нататъшно укрепване на сигурността. Затова страните от БРИКС и от ШОС ще полагат общи усилия за стабилност в целия свят, отбелязват авторите на статията. Те изтъкват "съществените промени" на международната арена в последно време, съдействащи според тях за укрепване на партньорството между развиващите се страни.

Освен че упражняват днес натиск върху Русия, САЩ "насърчават редица страни да се противопоставят на Китай" в Източнокитайско и Южнокитайско море. И външноикономическата политика на Вашингтон тясно се преплита с геополитическите въпроси. Президентът Обама "дейно лансира създаването на Транстихоокеанско партньорство и Партньорство за трансатлантическа търговия и инвестиции, разчитайки по този начин да изключи държавите от БРИКС и повечето развиващи се страни от световната система за търговия и инвестиции", пише "Хуанцю шибао".

Според вестника обаче през шестте години, изтекли от предишната среща на върха в руския Екатеринбург, страните от БРИКС са успели да заемат доста по-здрави позиции. "Въпреки че са забавили темпото на икономическо развитие, тези страни си остават основни фактори за растежа на световната икономика", обобщава изданието.

Последвайте канала на

2109 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
мууууу

2015.07.17 | 09:24

5
Краварите ще си изядът задника!!!!
ctalin

2015.07.17 | 01:30

4
Bravo na Pytin izdrajliv chovek. Poklon pret takiva hora.

2015.07.16 | 22:38

3
брикс--РАЗКОШНА МИЗЕРИЯ !!

2015.07.16 | 22:38

2
2016 фалит на еврейско-масонската държава хамерика.

2015.07.16 | 22:37

1
KAKVO PLANIRAHME A KAKVO STANA-SBOGOM''ZAPADNA DEMOKRACIA''

Добави коментар

Водещи новини